Så ska vårdbristerna minskas

Bristerna inom vård- och omsorg i Östhammar har ökat stadigt sedan 2007. Nu testar socialförvaltningen en ny arbetsmetod för risk- och händelseanalys.

Östhammar2012-12-18 18:01

Under det gångna året har förvaltningen arbetat med en ny riktlinje för avvikelsehanteringen och rapportering av missförhållanden. Bakgrunden är nya lagkrav och andra förändringar i nationella bestämmelser.

Bland annat har patientsäkerhetslagen trätt i kraft och Socialstyrelsens bestämmelser för hur kvaliteten i verksamheter kontinuerligt ska utvecklas och säkras har förändrats.
I samband med uppdateringen tar socialförvaltningen fram ett nytt och lokalt arbetssätt för risk- och avvikelsehantering. Syftet är att kunna utreda och förebygga allvarliga händelser på ett strukturerat sätt.
En av förklaringarna till att antalet avvikelser ökat är att personalen blivit duktigare på att rapportera avvikelser och identifiera risker.

Avvikelser kan till exempel handla om fall, feldosering eller utebliven medicinering, bristande dokumentation, tryckskador, kränkning, våld eller övergrepp.
Socialförvaltningen har prövat modellen vid sju tillfällen under året. Metoden innebär ett reflekterande förhållningssätt.
– Det kan liknas vid ett kvalitetssystem för att identifiera risker, säger Monica Brundin, medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS).

Med bättre riskbedömningar hoppas nu socialförvaltningen att man ska få ner antalet rapporterade avvikelser. Tanken är att ett förslag till beslut ska presenteras i början av 2013.
– Om vi sjösätter det under första kvartalet nästa år är målsättningen att införa det under 2013, säger Monica Brundin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om