Så ska skolorna kunna användas – efter miljonsatsningen

Mångmiljonbelopp ska satsas på att bygga om skolor till platser dit invånarna kan vända sig vid olika kriser.

Kommunen har genomfört en pilotstudie av Österbyskolan för att undersöka hur kommunens krisberedskap kan stärkas.

Kommunen har genomfört en pilotstudie av Österbyskolan för att undersöka hur kommunens krisberedskap kan stärkas.

Foto: Nicklas Kihlberg

Östhammar2023-01-24 17:00

Det hela väntas kosta någonstans mellan 1,5 och 3 miljoner kronor och handlar om att uppgradera det som tidigare kallades för värmestugor till regelrätta trygghetspunkter.

En trygghetspunkt är enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) definition en mötesplats dit invånare kan vända sig vid olika typer av samhällsstörningar som elavbrott, avbrott i vatten- eller värmeförsörjningen eller naturkatastrofer.

Det är hit man ska vända sig för att få hjälp och information från kommunen. Platserna kan även fungera som uppsamlingsplatser vid exempelvis en utrymning och här ska man kunna värma sig och exempelvis ladda sin telefon. MSB har rekommenderat kommunerna att satsa på sådana här trygghetspunkter som en del av det civila försvaret.

I dag har kommunen fem platser som kan fungera som kan fungera som trygghetspunkter. De utgår från köken i Bruksgymnasiet, Olandskolan, Österbyskolan, Öregrundskolan och Frösåkerskolan. I dag fungerar lokalerna för att allmänheten ska kunna vistas här under kortare tid, men kommunstyrelsen väntas inom kort besluta att de ska uppdrageras till platser där allmänheten kan vistas större delen av dygnet.

För att nå detta behöver man bygga om befintliga lokaler. En pilotstudie har gjorts där man tittat på en ombyggnad av Österbyskolan. Den är tänkt att fungera som ett riktmärke för de andra fastigheterna. Kostnadskalkylen är väldigt preliminär, men det handlar alltså om en miljoninvestering som behöver göras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!