Det ekonomiska läget i världen efter pandemin är ganska osäkert, men vad som är säkert är att Östhammars kommun står inför stora ekonomiska utmaningar. Den yngsta och äldsta delen av befolkningen spås öka snabbare än den arbetsföra delen vilket leder till större utgifter, men inte lika mycket i ökade skatteintäkter. Kommunen beräknas år 2024 ha 187 fler personer under 18 år och 470 fler personer över 65 år jämfört med vid årsskiftet 2020–2021 Den arbetsföra delen av befolkningen, 19–64 år, spås under samma period öka med 29 personer.
– Det här skapar väldigt omfattande ekonomiska utmaningar, säger Jacob Spangenberg (C), kommunstyrelsens ordförande.
Enligt de regler kommunfullmäktige satt upp ska kommunens ekonomiska resultat ligga på som lägst 2 procent varje år. Men för 2022 vill det politiska styret budgetera för ett positivt resultat på 2,5 procent. I pengar innebär det ett plus på knappt 36 miljoner kronor.
– Vi behöver ha beredskap och vi vill kunna lägga så mycket eget kapital som möjligt på de investeringar vi måste göra, säger Jacob Spangenberg.
Någon skattesänkning blir det inte. Som grund för budgeten ligger oförändrad skatt och en beräkning på 100 fler invånare under 2022. Huvudinriktningen för nästa års budget är bibehållen kvalitet i välfärden i kombination med mer öppenhet och ökad hållbarhet.
Närmare 150 miljoner kronor ska investeras bara under nästa år för att klara befolkningsförändringen. Majoriteten av de stora investeringarna de kommande åren kommer att gå till nya skolor och förskolor, tidigare aviserade exploateringar för fler bostäder samt renoveringarna av idrottshallarna.
– Vi gör också en särskild satsning på höjda sjuksköterskelöner och på att skapa mer trivsamma och trygga offentliga miljöer. Vi ger också förvaltningen särskilda uppdrag om utökad medborgardialog och insatser för minskad sjukfrånvaro, säger Margareta Widén-Berggren (S), kommunalråd.
Man satsar även mer pengar på vattenfrågan och effektivare planläggningsarbete.
– Vi vill lansera en oberoende tjänst som ska kunna bistå medborgarna i bygglovsfrågor, något som varit efterfrågat, säger Jacob Spangenberg.
Någon långsiktig lösning på den ständigt aktuella VA-frågan finns dock inte i budgeten.
För att man ska klara allt krävs två saker: Nya lån och kraftiga besparingar.
Besparingar, eller effektiviseringar, på sammanlagt över 8 miljoner kronor måste genomföras under 2022. Åren därpå krävs ännu större effektiviseringar och det är socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden som måste spara mest. Men här hoppas styret att den omorganisation man gjorde vid årsskiftet ska bidra.
– Vi har centraliserat stora delar av den kommunala administrationen och vi måste fortsätta i den riktningen och hitta fler nya arbetssätt. Kvaliteten i vård och skola ska bibehållas, säger Margareta Widén-Berggren.
Politikerna ser även framför sig att det stora omställningsarbete man håller på med inom äldreomsorgen ska generera minskade kostnader. Nämnderna får till i höst på sig att komma fram till hur de ska anpassa sig till budgeten.
Men kommunen behöver alltså också låna mer pengar. Kommunstyrelsen vill att fullmäktige ger tillåtelse att öka kommunens skulder med 100 miljoner nästa år även om man räknar med att behöva låna cirka 50 miljoner under 2022.
Oppositionen ska återkomma med sin syn på budgetförslaget innan kommunfullmäktige i mitten av juni.