– Detta kommer att innebära nya arbetssätt med fokus på att identifiera problemområden så som stölder, skadegörelser, hot och social oro med mera. Syftet med det är att använda resurserna för det brottsförebyggande arbetet på bästa sätt, säger Oskar Johansson, samordnare för kommunens brottsförebyggande arbete.
Förslaget som tagits fram till kommunstyrelsen är en reaktion på en ny lag som föreslås träda i kraft nästa år. Den ålägger kommuner ett större ansvar att arbeta brottsförebyggande.
– Det ska leda till ett större samarbete mellan olika delar av kommunen. Genom att jobba tillsammans får vi bättre koll på vad som händer i kommunen och mer resurser att sätta in mot det som vi identifierar som problem, säger Oskar Johansson.
Kommunen arbetar redan brottsförebyggande men målet med den nya organisationen är att skapa ett nytt arbetssätt med bättre styrning och samordning.
– Tanken med förslaget är att inrätta en styrgrupp, en operativ grupp och vid behov även arbetsgrupper.
Styrgruppen ska leda den övergripande inriktningen för arbetet medan den operativa gruppen ska besluta om vilka insatser som ska genomföras och se till att det finns resurser till dessa. Arbetsgrupper skapas vid speciella händelser så som midsommar, när behovet av insatser är större.
Skillnaden mot tidigare blir att samarbetet i större utsträckning kommer ske över sektorgränserna. Exempelvis ska skola, socialtjänst och fritidsgårdar kunna samarbeta lättare.