Så ska Östhammar bli klimatsmart

EU:s nya strategi ska få kommuner att hålla sig till klimatmålen. Under tisdagen träffades representanter för ett flertal kommuner på Gimo Herrgård för att diskutera lokala energilösningar.

Östhammar2012-05-08 17:40

Bland annat vill man ge Östhammarsborna mer klimatsmarta bostäder.

Energifrågor stod i fokus när de sjuttiotal besökarna från Uppsala, Stockholms, Södermanlands och Västmanlands län kom till tisdagens Europadag vid Gimo Herrgård för att inspireras av nya gröna lösningar. Östhammar som var årets värd hade satt rubriken: ”Energilösningar för framtiden” och på plats för att inspirera fanns klimatstrateger, energidebattörer och lantbrukare.
– Det kan handla om att sätta in biogasbussar i hela kommunen, att utveckla vindkraften och att se till att satsa på klimatsmarta boenden, sa Stefan Edelsvärd, EU-samordnare i Östhammars kommun, som ser stora möjligheter för Östhammar att bli en grönare kommun.

Hans Blix, energidebattör och tidigare generaldirektör för IAEA, var en av talarna som lyfte kärnkraften som en möjlig väg till ett mer energieffektivt samhälle och fler valde att se kärnkraft som en tillgång snarare än en miljöbov. Motståndet mot vindkraftverk i kommunen har varit starkt och många har motsatt sig byggandet av vindsnurror vid kustlinjen. Samtidigt ser Stefan Edelsvärd hur det finns ett flertal möjliga platser i kommunen som kan ge plats för nya vindkraftverk, bland annat skogarna kring Gimo och Österbybruk.
– Jag tror att Forsmark kan vara en del av lösningen, samtidigt gäller det att vi inte lutar oss för mycket på kärnkraften utan vågar investera i andra lösningar, sa Stefan Edelsvärd.

En annan energismart lösning som presenterades under tisdagen var att skapa energisäkrade bostäder. Genom att bygga så kallade passivhus kan man ta vara på värmen med effektiv ventilation och därmed tillvarata värme från de boende, elektriska apparater och solljus som strålar in i bostaden.
– Man kan exempelvis värma handdukstorken med fjärrvärme istället för el, sa Mats Johan Lundström, doktorand vid KTH som föreläste om kommunens betydelse för att nå klimatmålen.

Under 2014 kommer nya EU-fonder att presenteras i Bryssel och då gäller det att Östhammars kommun kan presentera förslag på förändringar. Den externa finansieringen är nödvändig för att målen ska uppnås innan 2020 och utmaningarna är många.
– Vi har en mängd hinder framför oss innan vi lyckas med ett mer klimatsmart jordbruk, bra transportlösningar och effektiva boenden, men vi är laddade inför de kommande årens utmaningar, sa Catharina Blom, föreläsare och regiondirektör i Uppsala län.
– År 2020 är Östhammar en betydligt grönare kommun, avslutade Stefan Edelsvärd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om