Så mycket kan trafiken öka på 76:an

SKB har räknat på hur mycket trafiken kan öka på riksväg 76 till följd av kärnbränsleförvaret och utbyggnaden av SFR i Forsmark.

Trafikföringen vid Börstilskorset. SKB har även mätt vid andra punkter längs 76:an där trafikmängden är lägre än 6 000 fordon per dygn.

Trafikföringen vid Börstilskorset. SKB har även mätt vid andra punkter längs 76:an där trafikmängden är lägre än 6 000 fordon per dygn.

Foto: SKB

Östhammar2017-05-25 07:10

UNT har tagit del av SKB:s beräkning angående ökad trafik på riksväg 76 mellan Harg och Forsmark (se grafik). Enligt kärnbränslebolaget innebär de maximala trafikflödena för ett kärnbränsleförvar 600 personbilar och 150 lastbilar, räknat som antal rörelser per dygn.

Jämfört med det totala trafikflödet längs väg 76 vid Östhammar motsvarar SKB:s trafik knappt tio procent av den totala trafiken för personbilar och upp till trettio procent av den totala trafiken för lastbilar.

Men att alla transporter antas åka längs väg 76 är enligt SKB ett "värsta scenario".

– I realiteten kommer både personbilstransporter, bergtransporter och övriga tunga transporter vara mer utspridda på vägnätet, säger Niklas Heneryd som är enhetschef på SKB i Forsmark.

Som UNT skrivit finns en oro bland boende längs vägen inför bygget av kärnbränsleförvaret. Vägtrafikbullret upplevs redan i dag som störande främst i Johannisfors, Norrskedika och Börstil. SKB:s beräkningar visar att många boende har ett trafikbuller som överstiger de riktvärden som finns. Transporterna till och från slutförvarsanläggningen kommer enligt SKB att öka antalet boende som får bullernivåer över riktvärdet med som mest cirka 20 personer.

– I det värsta fallet visar våra beräkningar att den ekvivalenta ljudnivån av alla bullerhändelser ökar med en decibel, säger Niklas Heneryd.

En decibels ökning låter inte mycket?

– Det är inte så mycket. Men sedan beror det på hur det upplevs, hur vinden blåser och om man sitter ute eller är inomhus.

Vad kan man som enskild göra om man bor nära vägbullret och lider av det?

– Det finns möjlighet att få fönsterbyte, bullerplank eller andra åtgärder. Trafikverket är väghållare och det är till dem som man i första hand vänder sig till.

Marie Berggren är chef på strategienheten i Östhammars kommun. Hon säger att kommunen under hela processen kring slutförvaret har lyft frågor om transporter på olika sätt och gett synpunkter till SKB.

– Till exempel vilka alternativ som finns till vägtransporter via hamnen i Forsmark och vilka tidpunkter på dygnet man har för avsikt att köra.

Väg 76 är redan hårt belastad och säkerheten är låg. Behövs särskilda åtgärder med anledning av SKB:s projekt?

– Vi jobbar med hur man kan förbättra standarden på vägarna via Region Uppsala där länstransportplanen upprättas och den regionala utvecklingsnämnden finns. Det är där man beslutar om hur medlen för trafikåtgärder ska fördelas i länet. Vi kommer försöka ännu mer att jobba hand i hand för att skapa bättre förutsättningar för alla trafikslag på riksväg 76, även för oskyddade trafikanter.

Ökad trafik under byggskedet

Framför allt kommer invånarna längs väg 76 att märka av den ökade trafiken under uppförandeskedet av kärnbränsleförvaret, som sätter igång om eller när regeringen gett tillstånd. Runt år 2020 till år 2030 räknar SKB med att byggskedet pågår. Det betyder mellan 500 och 600 sysselsatta personer och mycket bergtransporter – både till sjöss och på land.

Efter år 2030 inleds driftskedet med 200-300 sysselsatta. Då tilltar antalet transporter av bentonitlera från Hargshamn samtidigt som transporterna av bergmassorna minskar. I samband med att kärnbränsleförvaret återförsluts cirka 40 år senare intensifieras transporterna av bentonitlera till Forsmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!