Varje år får Moderaterna runt 140 000 kronor från kommunen i så kallat kommunalt partibidrag.
När UNT går igenom partiföreningens transaktionslistor är det tydligt att det här är partiets i särklass största inkomstkälla. Partiet har även inkomster i form av medlemsavgifter och mindre bidrag från läns- och riksförbundet. Men under exempelvis år 2020 fick Moderaterna i Östhammar totalt 6 040 kronor från medlemsavgifter och länsförbundet, samtidigt som man fick 143 150 kronor från kommunen i partibidrag. Året innan var fördelningen ungefär densamma, då fick man dock även knappt 12 100 kronor extra från förbundet i form av valbidrag för det årets EU-val.
I början av 2013 hade Moderaterna i Östhammar drygt 70 000 kronor i kassan. Under ett vanligt år är cirka 95 procent av partiets intäkter partibidrag från Östhammars kommun.
Det innebär alltså att de 500 000 kronor som en person nu åtalats för att ha lurat till sig under sju års tid framför allt var skattepengar.
– Det var det som gjorde det här extra känsligt. Det är extra fult att lura bort skattebetalarnas pengar, säger en person med insyn i partiet.
Hela syftet med partistöd är att stärka partiernas ställning i den kommunala demokratin. Det är kommunfullmäktige som beslutar hur mycket pengar som ska betalas ut och när.
Enligt kommunallagen ska varje parti årligen lämna in en skriftlig redovisning för hur partibidraget har använts. Partierna ska också utse en särskild granskare som ska undersöka om redovisningen ger en rättvisande bild av hur mottagaren har använt partistödet.
Varje år har Moderaterna lämnat in en redovisning med granskningsutlåtande. Men eftersom det nu har visat sig att 500 000 kronor försvunnit under de här åren måste slutsatsen bli att redovisningarna inte har stämt.
– Det här är naturligtvis otroligt olyckligt, men jag skulle inte säga att redovisningarna är fel. De visar vilka kostnader som vi har haft och de är korrekta, säger partiföreningens ordförande Pär-Olof Olsson.
De kan ju omöjligtvis vara korrekta eftersom det enligt polisutredningen har försvunnit cirka 500 000 kronor, som ni fått av kommunen. Då kan pengarna ju inte ha använts till det ni redovisat?
– Den frågan har jag svårt att svara på eftersom allt underlag jag har fått ta del av har stämt, säger Pär-Olof Olsson.
Anna-Lena Söderblom är en av dem som var särskild granskare för hur Moderaterna använde sitt partistöd.
– Jag handlade i god tro, säger hon i dag.
Hon vill understryka att partiet inte fått mer pengar än vad man skulle ha fått enligt reglerna.
– Men uppenbarligen har vi förvaltat dem på ett felaktigt sätt och det är inte bra. Det beror på bristande kontroll. Därför har vi nu infört nya rutiner för att vi ska ha kontroll, säger Anna-Lena Söderblom.
Den åtalade personen har erkänt brott. Om tingsrätten beslutar att de cirka 250 000 kronor som återstår ska betalas tillbaka, anser Pär-Olof Olsson inte att de pengarna ska föras tillbaka till kommunen och skattebetalarna.
– Det är pengar som vi ska använda för vår verksamhet och för vår valrörelse. Det är våra pengar, säger Pär-Olof Olsson.
Fabian Sjöberg håller med om det och säger att det här inte påverkar förtroendet för Moderaterna.
– Jag tycker man ska ha fortsatt förtroende för den som blir utsatt för ett brott, säger han.
Hur kan ett parti som talar så mycket om vikten av att hålla koll på skattemedel ha då dålig koll på sina egna pengar?
– Politiskt har vi koll på skattemedlen. Det här är en föreningsfråga. Det ska man inte blanda ihop med politiken. I dag har vi god koll på allt som har med föreningens ekonomi att göra.
Många av de som pekas ut som personer som borde ha upptäckt oegentligheterna har förtroendeuppdrag i dag, kan ni sitta kvar?
– Det är två helt separata saker, det politiska arbetet och föreningsarbetet.
Men det är ju samma personer som leder, och har lett föreningen, som i dag leder kommunen?
– Inte rakt av.
Många har högt uppsatta förtroendeuppdrag.
– Självklart. Men det är revisorerna som granskar ekonomin och främst de som har hand om tillgångarna för föreningen, inte hela styrelsen.
Som kommuninvånare får man alltså bara hoppas att fullmäktige och kommunens revisorer är bättre än det moderata partiets revisorer?
– Alla revisorer ska vara lika bra. Det spelar ingen roll om det är kommunen eller en partiförening.