I många år gick trenden åt fel håll. Under 2023 träffade en äldre med hemtjänst i snitt 21 olika personer under en tvåveckorsperiod.
Därför beslutade vård- och omsorgsnämnden i Östhammar i januari i år att den siffran kraftigt måste minskas. Och på tio månader har man lyckats minska snittsiffran till 16, vilket gör att man nu ligger under rikssnittet för alla landets kommuner som är 17.
– Jag är otroligt stolt över resultatet och våra medarbetare. Det här visar att det går att åstadkomma förändring. Vi har fått mycket positiv respons från både brukare och personal, säger nämndordförande Sabina Ståhl (KD).
Målet är att få ned antalet till åtminstone 14.
– Vi har bara börjat den här resan, säger Sabina Ståhl.
Hur lyder framgångsreceptet?
– Att arbeta lagbaserat – inte minst geografiskt – och att bestämma sig för att tänka annorlunda när man planerar.
Varför är det här viktigt?
– För brukarna ökar tryggheten när man vet vem som kommer, att den som tar hand om en är någon man känner. Och det är egentligen samma sak för personalen, att man får ta hand om någon som man känner. Då märker man direkt när något avviker eller när någon inte mår bra, säger Sabina Ståhl.
Snittsiffrorna skiljer sig en del mellan de olika hemtjänstområdena i kommunen. Vissa områden har gjort en rejäl förbättring, men ligger kvar på ett snitt över 20. Andra har legat stabilt under ett snitt på 14 under hela perioden.
Vård- och omsorgsnämnden har dock fortfarande stora utmaningar, inte minst med ekonomin. Den senaste prognosen pekar på ett budgetunderskott på 45 miljoner kronor.