Så kan Östhammars kulturhus se ut

Två förslag finns på hur Östhammars framtida kulturhus kan komma att se ut. Båda förslagen har placerats nära vattnet vid Sjötorget centralt i Östhammar.

Johan Celsing Arkitektkontor har gjort en modell på en skir, men ändå robust byggnad av mycket glas och träpelare. Illustration: Johan Celsing Arkitektkontor

Johan Celsing Arkitektkontor har gjort en modell på en skir, men ändå robust byggnad av mycket glas och träpelare. Illustration: Johan Celsing Arkitektkontor

Foto:

Östhammar2007-11-27 17:50
Det är Johan Celsing Arkitektkontor och Hidemark & Stintzing Arkitekter som tagit fram ritningar och modeller på hur de tänkt sig stadens nya kulturhus.
Några förutsättningar de två arkitektkontoren fick av Östhammars kommun var att skapa ett framtida kulturhus med plats och luft åt ett bibliotek, samlingssal och utställningslokal. I båda förslagen finns utrymmen för sådant som teater, konserter, banketter, sammanträdesrum åt fullmäktige och kommunstyrelsen, kafé och restaurang, med mera.
- Mycket intressanta förslag, fast fullständigt olika, säger både stadsarkitekt Ingmar Lönngren och kommunalrådet Anna-Lena Söderblom (m), i Östhammars kommun när de i början av veckan presenterade de båda arkitektkontorens idéer.

Johan Celsing har i sitt förslag tagit sin utgångspunkt i Roslagens träarkitektur och de många brukens vackra exempel på robusta, förindustriella byggnader. Celsings kulturhus är tolv meter högt och har två huvudvåningar. Inne i huset har fyra våningar ritats in.
Byggnaden ger ett praktfullt intryck och trots att den domineras av mycket glas är den egentligen en genuin träbyggnad med bland annat massiva träpelare och limträbjälklag. Utan röda knutar tolkar han trätraditionen på ett skirt och modernt sätt.
- En publik offentlig byggnad, skulle jag vilja påstå, säger Johan Celsing koncist om förslaget där i stort sett hela bottenvåningen blir bibliotek.

Trä, stål och glas präglar Hidemark & Stintzing Arkitekters förslag till kulturhus. Byggnaden är lågt och långsträckt, sju meter högt, med en så kallad mezzaninvåning; det vill säga en låg halvvåning. Byggnaden är enkel och vardagsnära i sin utformning.
- Vi har valt att göra vårt förslag till kulturhus långt. Det sträcker sig längs Prästgatan. Vi behåller stadsgatukaraktären med byggnaden, vi vänder oss mot centrum och det får en effekt av att staden liksom flyttas närmare kusten, säger Martin Stintzing.
Hidemark & Stintzing Arkitekter har skapat en fasad där man skurit upp fönsterytor i träfasaden. Beroende på var ljuset kommer in kan byggnaden upplevas som både helt slutet eller helt öppet.

Mot parken finns ett kafé.
- Vi har påverkats av de gamla kolhusen, därför blev det en kraftig byggnad. Stålet i stommen, tanken förs till den gamla järnhanteringen som finns i bygden. Det svarta; kommunen är en skogsplats, säger Jacob Hidemark.
Nu ska fullmäktige få en rapport om förslagen. Sedan fortsätter kommunens särskilda arbetsgrupp jobbet med att vaska fram vilket förslag som vinner.
- Men det är faktiskt inte helt säkert att det blir något av de här två förslagen. Om inget passar får det bli ett annat alternativ, säger Anna-Lena Söderblom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om