Så här jobbar man på andra skolor i länet

Att ordning och reda ska råda i skolan är de flesta överens om. Men hur lyckas man skapa en lugn skolmiljö? På olika skolor gäller olika strategier.

Östhammar2009-01-27 17:56
På Centralskolan i Tierp gjordes ordningsreglerna om förra hösten. Bakgrunden var snarare att de befintliga reglerna kändes omoderna, än att skolan var stökig.
- Tidigare var det mer "I klassrummet har vi inte mössa på oss", säger rektorn Helena Car och fortsätter:
- Nu har vi nästan inga förbud inskrivna bland ordningsreglerna. I stället har vi valt att skriva hur vi förväntar oss att eleverna ska uppträda - alltså vad man får göra.

På Alsike skola har man en liknande strategi. Sedan drygt två år är alla förbud borttagna i ordningsreglerna som är desamma för alla elever från förskoleklass till nian. I stället har man skrivit in vad som förväntas av pedagoger, arbetsledare och föräldrar.
- Vi tror på det tilltalet. Att föra ett samtal med eleverna i stället för en massa förbud. Barnen är ganska vanan vid inte, inte, inte. Men ju mer vi jobbar med detta ju bättre går det, säger skolans rektor Kajsa Ekdahl.

På Fjärdhundraskolan norr om Enköping har ordningsreglerna reviderats till vårterminen. Det skedde efter att en enkätundersökning visat att föräldrar och elever var missnöjda med arbetsron på skolan.
- Vi har skrivit in vad som händer när man bryter mot ordningsreglerna. I första skedet blir det ett samtal mellan en vuxen och en elev, sedan kan det bli samtal mellan en vuxen, en elev och en förälder. Kvarsittning, elevvårdskonferens, polisanmälan och att rektorn gör en anmälan till skolnämnden är andra konsekvenser, säger rektorn Mats Holm.

Ola Holma, rektor för högstadiet på Heby skola, beskriver skolans ordningsregler som relativt traditionella.
- De handlar om att inte ha på mobiltelefonen på lektionen, ta av sig ytterkläder och inte äta godis på lektionerna. Det är bra med ordningsregler, men de får inte bli för många och detaljerade, säger han.
Just nu ser elevrådet på Heby skola över reglerna för att se om något bör skrivas om till nästa läsår.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om