När bedragaren ringde sent en eftermiddag lät det han sa trovärdigt. Hon hade ju tagit över mobilabonnemanget från sin make och det hade blivit några tior dyrare per månad mot förut. Nu skulle en missad pensionärsrabatt återbetalas rakt in på hennes konto. Det enda som krävdes var att hon loggade in med sitt bank-id. En timme senare var kvinnan 35 000 kronor fattigare.
Exemplet ovan är hämtat från verkligheten, ett fall som är på väg mot rättegång.
Sätten att lura människor på pengar blir alltmer fantasifulla och svåra att avslöja för den som utsätts. I takt med att bankerna stängt dörrarna och slopat kontanterna har bankrånarna förvandlats till cyberbedragare med alltmer avancerad teknik till sitt förfogande.
– Ja, och de kan vara mycket övertygande. Utifrån sett kan det verka otroligt att folk går på sådant här, men det finns så många olika sätt att bedra på nu, säger kommunpolisen Bengt Eriksson i Östhammar.
Han tar emot polisanmälningar om bedrägerier i olika former varje vecka. Påfallande ofta är bedragaren påläst om offret, har koll på status, livssituation och personnummer.
– Det vanligaste är att folk beställt saker på nätet, som de betalat, men inte sett röken av. Men vi ser en hel del annat också, säger han.
En ovanligare form är de så kallade romansbedragarna.
– Det är personer som utnyttjar ensamma människor som längtar efter sociala kontakter, säger Bengt Eriksson.
Ofta handlar det om att bedragaren fejkar ett biljettproblem. Efter en del kontakt via nätet ska paret ses. Men bedragaren måste låna pengar till tåg- eller flygbiljetten.
– Det kan röra sig om många tusenlappar och de här människorna är mycket manipulativa och skickliga i sitt skådespeleri, säger Bengt Eriksson.
Romans- och kontobedrägerier hör inte till de vanligaste brotten, men är kanske de som orsakar mest skam. När man förstår att man blivit lurad är ofta den första känslan att man får skylla sig själv när man varit så godtrogen.
– Vi tror därför att det är ett stort mörkertal vad gäller anmälningarna i de här fallen, säger Bengt Eriksson.
Bedrägeribrott som riktar sig mot äldre blir allt vanligare och det kommer hela tiden exempel på nya sätt att ta sig in på människors bankkonton.
– Det krävs ju en del kunskap för det, som inte alla besitter. Bedragarna blir alltmer tekniskt kunniga, säger Bengt Eriksson.
Det fick vårt exempel i början av denna artikel erfara. Hon bor i ett litet samhälle i Östhammars kommun och kan hantera digitala banktjänster till en viss del, till exempel bank-id. Det skulle visa sig bli ett problem.
Mannen som sade sig ringa från Telia bad henne vid ett flertal tillfällen logga in på sitt konto för att han skulle kunna sätta in pengar. Kvinnan började ana ugglor i mossen när mannen plötsligt sa att de måste avbryta på grund av tekniska problem och försöka på nytt en annan dag. Då hade det gått en timme.
Nästa dag upptäckte kvinnan att det saknades pengar på kontot. Hon anmälde då brottet till polisen i Östhammar.
I just det här fallet spårades hennes pengar till en ung man i södra Sverige. Om det är han som är bedragaren utreds nu av polisen, men mannen är tillsvidare åtalad för penningtvättsbrott eftersom åklagaren anser att det finns bevis för att han i vart fall hanterat pengarna. Mannen som är i 30-årsåldern nekar till brott.