Socialdemokraternas gruppledare, oppositionsrådet Margareta Widén Berggren, säger till UNT att S går till val som eget parti. Men hon kan mycket väl tänka sig ett samarbete över blockgränsen när valresultatet är klart i höst.
- Ja, absolut. Det behövs några stora partier som styr tillsammans i kommunen, det är jag övertygad om. Stabilitet är viktigt. Sedan kan man för demokratins och delaktighetens skull ha med något ytterligare parti.
Det låter inte som ett samarbete mellan S, V och MP?
- Nej, det finns inte alls något gemensamt sagt lokalt inför valet.
Vad ger det för signal till de väljare som vill ha mer vänsterpolitik?
- Ja, vänster- eller mittenpolitik... Vi har jobbat så här under många år tidigare. I en liten kommun är det väldigt personfokuserat, och man kan jämka om olika småsaker så länge man behåller sina grundvärderingar. Vi ser många möjligheter i kommunen, säger Margareta Widén Berggren som tror att det kan finnas intresse för ett S-samarbete från allianshåll.
- Nu har de provat att vara i allians med sex partier. Det kanske inte är så bra i alla lägen om något parti som bara har ett eller två mandat styr i praktiken.
Jacob Spangenberg (C) säger att Centerpartiet inte är helt färdiga med tankeprocessen kring hur man går till val.
- I det förra valet gick vi till val som eget parti och sedan bildade vi den här majoriteten med sex partier efter valet. En del talar för att det blir så att vi går till val med majoriteten i det här valet, men man vet aldrig.
Kan du tänka dig ett samarbete över blockgränsen efter valet?
- Jag utesluter inga samarbeten över huvud taget. Det är så svårt att förutsäga lokala opinioner.
Moderaternas gruppledare Anna-Lena Söderblom vill köra vidare enligt den nuvarande samarbetsmodellen.
- Vi har jobbat bra ihop och vill fortsätta med det. Miljöpartiet har inte lämnat något klart besked, men samtliga övriga partier i majoriteten vill fortsätta styra tillsammans efter valet.
Miljöpartiet har beslutat att gå till val helt på egen hand. Vilka partier man kan tänka sig att samarbeta med i nästa mandatperiod är alltså en öppen fråga.
- Vi har kommit fram till att det samarbete där Miljöpartiet får ut mest av sin politik är bäst för våra väljare också, säger Linda Eskilsson (MP) som anser att hennes parti haft ett bra inflytande i sexpartikoalitionen.
En borgerlig femklöver, S-styre med passivt stöd av V eller kanske ett nykomponerat samarbete över blockgränsen? Hur det blir beror inte minst på vilka valsedlar väljarna stoppar i valurnan. Det verkar dock rätt klart att SD knappast kan räkna med något inflytande i Östhammars kommun efter valet.
- Jag sitter hellre i opposition än att vara beroende av Sverigedemokraterna, säger Anna-Lena Söderblom.
S öppnar för borgerlig samverkan
Socialdemokraterna i Östhammars kommun öppnar för ett samarbete med något borgerligt parti efter valet. Det behövs en stabil majoritet, anser Margareta Widén Berggren (S).
Hur det går i höstens val till fullmäktige är en helt öppen historia. Förutsättningarna liknar ingenting som tidigare förekommit i Östhammars kommun. I nuläget styr de fyra allianspartierna tillsammans med Borgerligt alternativ (BOA) och Miljöpartiet. I opposition finns Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Birger Noréns parti Solidaritet och samverkan. Dessutom lyckades Sverigedemokraterna (SD) i valet år 2006 få tillräckligt med röster (nära 200) för att plocka en stol i fullmäktigeförsamlingen, men eftersom partiet inte haft någon valbar representant i kommunen står stolen tom.
Nu går SD till val med tre kandidater på Östhammarslistan, samtidigt som Birger Noréns parti SOS avvecklas och Moderaterna på grund av inbördes personstrider har två olika vallistor.