Rovfiskar får hjälp på traven

Sprängladdningarna avlöser varandra utanför Gräsö. Det är Upplandsstiftelsen som provfiskar för fullt. – Vi försöker identifiera bra lekplatser för abborre och gädda för att kunna freda dem från fiske, säger Johan Persson på Upplandsstiftelsen.

Fisk från provfisket mäts.

Fisk från provfisket mäts.

Foto: Martina Lindvall

Östhammar2010-08-11 08:17

Ett gram krut och tio gram dynamit. Johan Persson kastar i en liten sprängladdning i Kalvhagafjärden utanför södra Gräsö. En smattrande smäll hörs och kort därefter hoppar kollegan Gustav Johansson i med snorkel och cyklop för att samla in den fisk som dött av knallen.
– Helst vill vi ha tag på årsyngel därför att de vet vi måste har fötts här och de är för små för att fånga med nät eller ryssjor. Ska man få någon uppfattning om hur mycket fisk som finns får man räkna med några dödsfall, säger Johan Persson.
Rapporterna om ett minskat bestånd av gäddor och abborre har kommit in från olika håll i Sverige under en längre tid. Inte minst i Uppland. Och som UNT tidigare berättat har Upplandstiftelsen redan inlett insatser i länet genom projekt där kor får beta fram laguner som fiskarna kan leka i.
– Det här är bara ännu ett sätt att få mer fisk i skärgården. För oss är det oerhört viktigt att ungar även om 25 år ska kunna sitta på bryggan och meta upp en abborre, säger Johan Persson.

Förutom Kalvhagafjärden provfiskar Upplandsstiftelsen även i Bjuröfjärden och Måsstensfjärden. Minst 15 sprängningar om dagen är inplanerade under en veckas tid innan projektet drar vidare till Forsmark där det pågår ytterligare fem dagar. Efter det sammanställs alla data på kontoret och någon gång i november beräknas ett beslut om eventuella fiskeförbud i området kunna fattas.
– Tycker vi att resultatet visar att de här vikarna har goda förhållanden för fiskerekrytering så försöker vi få till stånd fredanden så fort som möjligt. Men sedan är det ju inte säkert att det blir av. Allt beror på om de som äger fiskerätterna här på ön vill samma sak, säger Johan Persson.
Den som i första hand sköter kontakten med vattenägarna är Lars Olof Sandström på Skärgårdsutvecklingen som leder projektet.
– Just det här började faktiskt med att en av de som företräder fiskevattensägare på Gräsö tog kontakt med länsstyrelsen, som ju finansierar projektet, för att diskutera möjligheten för fredningsområden. Så det finns absolut ett tydligt intresse, säger han.

Att vända sig till Fiskeriverket utan stöd från fiskerättsägarna har aldrig varit ett alternativ
– Om Fiskeriverket skulle fatta beslutet utan deras stöd så skulle förbudet vara tvunget att gälla generellt. Alltså då skulle exempelvis allt vatten på tre meters djup inkluderas även i områden där det inte skulle göra någon nytta. Så vi är definitivt beroende av vattenägarna, säger Lars Olof Sandström.

 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om