– 60-årsjubileumet blir höjdpunkten på Båtveckan, säger Pernilla Ingvarsson, ordförande för Öregrunds racerklubb och tävlingsledare under Båtveckan.
Roslagsloppets historia började år 1961 i Öregrund, när Öregrunds racerklubbs dåvarande ordförande kom på idén att vanliga turistbåtar borde kunna vara med och tävla.
– Så på midsommardagen 1962 startade 21 båtar från Saltsjöbaden och gick i mål här i Öregrund, berättar Pernilla Ingvarsson.
Hon beskriver Roslagsloppet som en form av orientering på sjön. Man ska ta sig så fort som möjligt mellan sträcka A och B. Det är två personer i varje båt, en förare och en navigatör. De tävlande delas upp i olika klasser baserat på storleken på båt och motor.
Öregrunds hamn är full av förväntansfulla besökare, redo att heja fram årets vinnare, trots det blåsiga vädret. En av besökarna är Olle Torbratt från Uppsala. Han sitter vid hamnen och tittar på de tävlande som är på väg mot målgången. Han har besökt Roslagsloppet nästan varje år de senaste 20-30 åren.
– Det som är speciellt är den stämning som det blir här när det är bra väder, säger han och fortsätter:
– Det är kul att se de här fartvidundren, det är väldigt potenta hästkrafter.
Vid hamnpiren ställs, jubileet till ära, den båt som vann det första Roslagsloppet ut. Då var det Bo Lindström som körde båten med sin svåger Ingemar Sjögren som navigatör. Båten blev sedan fritidsbåt, tills Robert Bostrand köpte den för tio år sedan.
– Det är nostalgin bakom, det var därför jag ville köpa den, berättar han.
Robert har renoverat båten, och den fungerar fortfarande bra trots att den nu är 60 år gammal.
– Det är en unik båt, ingen båt man lämnar vid bryggan, säger han.
Sofia Blomberg är mamma till en fotbollsspelare i Östhammars SK, och klubben har ställt upp som funktionärer hela veckan. Idag står hon och släpper in publik som vill se målgången vid hamnpiren.
– Det är bra stämning, folk är glada. Jag älskar det här, att få prata med massor av folk, berättar hon.
I år var vinden ovanligt stark, och loppet blev en utmaning för deltagarna. Föraren Fredrik Groth Fyrö och navigatören Filip Eriksson var de som i år tog hem totalsegern.
– Det känns helt fantastiskt, vi är jätteglada. En totalseger i Roslagsloppet har man drömt om länge, säger Fredrik Groth Fyrö, som tidigare vunnit olika klasser, men aldrig en totalseger.