Rolf klubbade bort sitt eget hem

På söndag håller Rolf Georgsson i klubban som vanligt, då det är årspremiär för auktionerna i Österbybruk. Nyligen utsågs han till "Årets bruksare".

Premiär. För 24:e året håller Rolf Georgsson auktioner i Österbybruk. På söndag är det årspremiär.

Premiär. För 24:e året håller Rolf Georgsson auktioner i Österbybruk. På söndag är det årspremiär.

Foto: Christer Bergström

Östhammar2016-05-04 06:00

Utmärkelsen delades ut på första maj av Socialdemokraterna i Österby-Dannemora. Han får hederstiteln för sitt engagemang på orten, och för sitt arbete med auktionerna i Österbybruk.

För 24:e året i rad håller han auktioner vid det som kallas Spruthuset på herrgårdsområdet. Varje söndag hela sommaren samlas hundratals sakletare för att göra det stora fyndet. Auktionerna är rena publikmagneten.

När vi träffas hemma hos Rolf Georgsson i Österbybruk,över en kopp hederligt gott kokkaffe, berättar han om den gången hela hans föräldrahem gick under klubban. En klubba han själv höll i.

– Innan auktionen gick jag undan för mig själv en stund. Det var jobbigt. Det var så starka minnen och känslor förknippade med många av de föremål som nu skulle auktioneras ut, säger Rolf lågmält.

– Jag bestämde mig ändå för att genomföra auktionen. Ingen annan än jag kunde ju sakerna bättre. Jag och mina syskon kom överens om att vi skulle bjuda och ropa in det vi själva ville ha.

Rolf Georgsson kommer från Valö i Östhammars kommun. Där drev han såg- och snickerifabrik förr. I grannorten Norrskedika träffade han i slutet av 1970-talet sin blivande hustru Vivianne som hade tagit sig från Österbybruk, där hon bodde, för att roa sig på dansgolvet i den legendariska dansmetro­polen som senare utplånades av en brand våren 2009.

Vivianne är från Österbybruk och de valde att flytta hit 1979. Några år senare, 1984, flyttade Rolf över sågen från Valö till Österbybruk. Snickeriet sålde han på auktion.

Den person som ledde in Rolf Georgsson i auktionens värld var Nore Randberg i Österbybruk.

– Nore höll auktionerna här före mig. Jag och Vivanne började att sälja varm korv och dryck på hans auktioner. Vid en auktion fattades det folk och Nore undrade om jag ville hjälpa till med att hålla upp och visa föremålen. Javisst, det ställde jag upp på. Det var i början av 1980-talet och på den vägen är det, berättar Rolf.

Rolf Georgsson håller ett tjugotal auktioner varje säsong. Antalet rop på en auktion ligger i snitt på mellan 500 och 600. Den största han haft, om vi talar i antalet utrop, var då gamla järnhandeln lades ner i Österbybruk, med hela 1 270 rop

Men det var då och nu är nu. Mitt i vårt samtal ringer mobilen. Paret Tor och Ulla Söderholm från Upplands-Väsby är på väg och har fyllt hela herrgårdsvagnen med prylar och föremål som de överlämnar till Rolf för en kommande auktion.

– Vi har städat källaren och rensat hemma i skrymslen och vrån. Om det är jobbigt att skiljas från föremålen? Nej, nej, inte alls, Tvärtom, en befrielse – och sedan är det ju spännande att se hur mycket vi får för föremålen, säger Tor och Ulla.

De får hjälp av Rolf att lasta ur och bära in alla grejer i Rolfs lager inne i Spruthuset.

Privatpersoner som lämnar in föremål är ett sätt för Rolf att få in saker till auktionerna. Dödsbon ett annat. Med auktionerna i Österbybruk håller Rolf Georgsson en hundraårig tradition vid liv.

– Vi auktionister har blivit färre. Det finns ingen lönsamhet i att hyra stora lokaler för att lagra alla föremål. I dag ska det vara lätta saker, och helst i vitt. Slagbord och sideboard är hårdvaluta i dag, på dessa föremål kan priserna trissas upp, liksom för designat konstglas och porslin från Rörstrand och Gustafsberg. En chiffonjé gick för mellan 6 000 och 10 000 kronor för cirka tio år sedan.

– I dag får jag vara glad om jag får ett bud. Det är sorgligt att inte den unga publiken upptäckt vilken kvalité det finns i gamla möbler, säger Rolf Georgsson medan han laddar för årspremiären den 8 maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!