Rojas: Osäkra pappor tar inte föräldraledigt

Största orsaken till att pappor inte tar ut föräldraledighet är dålig självkänsla, tror Carlos Rojas. Det ekonomiska argumentet köper han inte. I februari föreläste han om jämställt föräldraskap på Gimo bibliotek.

Foto: Johannes Liljesson

Östhammar2011-02-28 09:57

Våren 2010 drog entreprenören Carlos Rojas, 28, i gång kampanjen Klart att jag ska vara hemma. Han har blivit intervjuad av utländska medier som förundras över att svenska pappor inte i större utsträckning utnyttjar den rätt så unika föräldraförsäkringen.
– En av fem svenska pappor tar inte ut någon föräldraledighet och av de övriga tar många inte ut mer än 20 procent, säger Carlos Rojas.

Han började fundera på de här frågorna när han fick tvillingar för några år sedan. Han kände att han ville vara hemma med barnen och ha lika stort ansvar som mamman.
Han konstaterar att man hittills försökt uppnå jämlikhet genom att dela lika på alla sysslor med millimeterrättvisa.
– Jag känner att frågan är djupare än så, det handlar om traditionella strukturer som måste brytas. Mannen måste ansvara för helheten.
Carlos Rojas menar att samma obalans även finns hos samkönade par, någon tar alltid på sig ansvaret, men att man måste komma ihåg att det i heterosexuella relationer alltid varit kvinnan som av tradition tagit det ansvaret.

Varför är det viktigt att båda föräldrar är hemma?
– Det motsatta är inhumant mot alla. Mot mig själv för att jag får en sämre relation till mitt barn, mot barnet för att det bara lär känna en förälder och mot mamman som får ta allt ansvar.
Carlos Rojas tror att män backar från föräldraansvaret på grund av dålig självkänsla. Folk förväntar sig att de ska vara sämre på dagishämtning och påklädning, och av rädsla för att underprestera väljer man jobbet.
– Jag tror att det är en stor sorg för män och att vi måste kunna prata om den sorgen.

Att pappor inte skulle ta ut mer föräldraledighet på grund av att de tjänar bättre än mamman köper han inte.
– Det handlar oftast om en marginell skillnad som man skulle tjäna in genom att sälja en radio på Blocket.
Till skillnad från vad många kanske tror är hemmapappor inget storstads- eller medelklassfenomen, enligt Carlos Rojas.
– Det finns inget som visar att det är övervägande akademiker eller medelklass som stannar hemma. Och Stockholm ligger på 17:e plats vad gäller hemmapappor.

FAKTA

Carlos Rojas föreläser på Gimo bbliotek måndag den 28 februari klockan 19.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!