Rödlistade hägrar får bo kvar

Historien om hägerkolonin i Ed fortsätter. Östhammarspolitiker vill inte tillmötesgå närboende som vill ha bort de högljudda och rödlistade fåglarna.

Omtvistade. Hägrarna har efter avverkning av skog på Kvistagran flyttat till ett annat skogsområde närmare bostadskvarteren i Ed, i Östhammars tätort.

Omtvistade. Hägrarna har efter avverkning av skog på Kvistagran flyttat till ett annat skogsområde närmare bostadskvarteren i Ed, i Östhammars tätort.

Foto: Tomas Lundin

Östhammar2017-12-21 16:00

Den stora hägerkolonin höll tidigare till i ett skogsområde på Kvistagran närmare fjärden. Men planer på ett fyrtiotal nya villor ändrade på det. Någon miljökonsekvensutredning ansågs inte nödvändig i planarbetet – trots att kommunens byggnadsnämnd kände till hägrarna. Detaljplanen vann laga kraft och skogsområdet med boträd avverkades hösten år 2014 av exploatör, utan tillstånd från länsstyrelsen, för att ge plats åt bostäder. Som UNT skrivit flyttade hägrarna några hundra meter till ett skogsområde norr om Vadbacksvägen nära Humlegatan.

Spillning regnar ned och det är en hel del skrik och skrän nära bostadsområdet, har även kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektör konstaterat. Närboende på Humlegatan har lämnat skriftliga klagomål i omgångar.

– Det låter fruktansvärt på sommaren. Vi håller på att få psykiska sammanbrott och det går inte att sitta ute, säger Lennart Fredriksson som är en av dem som begärt att Östhammars kommun ska begära dispens från Artskyddsförordningen för att avverka skog och förmå fåglarna att flytta.

Redan år 2015 krävde han att Östhammars kommun som markägare skulle vidta åtgärder för att hindra uppkomst av sanitär olägenhet, och häromdagen tog kommunstyrelsens arbetsutskott upp frågan. Men att kommunen skulle söka dispens är inte aktuellt, säger kommunstyrelsens Jacob Spangenberg (C) som menar att det är upp till dem som klagar att söka dispens. Han hänvisar till att det finns flera som uttryckt glädje över att den rödlistade gråhägern finns i Ed.

– Det finns motstående intressen här. Många tycker att det är toppen med hägrarna.

I kommande detaljplanarbete för Edsområdet ska dock "hägerfrågan" lyftas in.

– Man får försöka anpassa så att det blir en så bra boendemiljö som möjligt för alla. Hägern är en naturlig del av faunan här och fåglarna vill vara vid vattnet, säger kommunalrådet Margareta Widén Berggren (S) som skulle önska att det fanns en större acceptans för hägrarna bland de närboende.

Inte heller oppositionsrådet P-O Olsson (M) ser någon anledning att ansöka om dispens.

– Jag uppfattar inte heller att det är möjligt att vi skulle få ta bort några träd.

Lennart Fredriksson är inte nöjd med beskedet.

– Det är kommunen som markägare som måste söka dispens. Jag retar mig enormt på det här och funderar på att stämma kommunen.

Har inte hägrarna också rätt att finnas här?

– Jo, men de har vingar. Om man avverkar skog flyttar de längre bort till större träd som ligger nära vattnet.

Läs mer:

Nya grannar välkomnas inte av alla

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!