Rivstart för lokalt mjölkalternativ

Sju gårdar finns redan på mejerihyllan i många uppländska butiker, och sedan en tid har Roslagsmjölk gjort den lokala uppstickaren sällskap.

Leverans. Sune Hansson och Gunnar Hamnström i samspråk vid tankbilen.

Leverans. Sune Hansson och Gunnar Hamnström i samspråk vid tankbilen.

Foto: Josef Nylén

Östhammar2016-12-12 08:05

Ånöbonden Sune Hansson är sjunde generationen på gården som hållit på med mjölkproduktion. Han hade tänkt bli elektriker, men fick tänka om och bli delägare på gården som 22-åring när orken började tryta för hans far Stig.

Tillsammans med sonen Erik driver Sune Hansson gården i dag. Sune Hansson är även initiativtagare till Roslagsmjölk AB som sedan ungefär en månad har produkter i handeln längs Roslagskusten, liksom i vissa butiker i Uppsala och i Stockholm.

– Det har varit en rivstart. Vi måste se till att få allt att fungera och därför har vi satt stopp för att ta in fler butiker just nu.

Fyra familjer med mjölkgårdar i Roslagen driver företaget tillsammans. Mjölken skickas till ett litet mejeri på Åland där den förädlas till KRAV-godkända produkter. Efterfrågan är stor, men beställningstrycket varierar. Till fredagarna vill butikerna ha 60 procent mer än på måndagar. Det är inte alldeles lätt att matcha eftersom korna mjölkar lika mycket varje dag, men företaget har hittat en leveransmodell som man tror på.

– Det känns som att det balanserar sig mellan tillgång och efterfrågan, säger Sune Hansson.

Vikande lönsamhet har drabbat många svenska mjölkbönder i den hårda internationella konkurrensen. Flera lokala uppstickare har samtidigt dykt upp i landet. Sju gårdar finns redan i Uppland, men Sune Hansson förnekar att det skulle vara någon konkurrens dem emellan.

– Egentligen inte. Jag tror att ingen av oss förlorar, tvärtom kan det vara så att det skapas mer intresse för lokalt producerad mjölk.

Höga transportkostnader och små volymer gör att det inte är alldeles lätt för nya aktörer att hävda sig. Arlas skärpta regler för splittleverans, det vill säga att mjölkgårdar som är Arla-medlemmar säljer till flera mejerier, är också en pusselbit i ekvationen. Konkurrensverket utreder just nu på hur Arlas regeländring kan påverka konkurrensen, berättar Sune Hansson.

Medan vi står och pratar kommer sonen Erik förbi. Han ska ta över gården nästa år enligt planerna och ser ljust på framtiden för Roslagsmjölk.

– Det är en chansning, men det här är något vi måste göra för att kunna fortsätta på sikt.

Han gillar tillvaron som bonde och ser fram emot att ta över efter sin far inom något år.

– Visst är det mycket jobb, men det är också varierande och givande. När man föder upp djur och odlar marker får man direkt resultat på vad man gör.

Fyra familjer satsar ihop

Fyra familjer med mjölkgårdar i Roslagen har gått ihop och bildat Roslagsmjölk AB som levererar till ett åländskt mejeri. Förutom KRAV-märkt ekologisk mjölk produceras grädde och Roslagsyoughurt på Ålandsmejeriet.

På Hanssons gård i Ånö finns ungefär 180 djur. Korna och kvigorna är utomhus under betesperioden, och fodret är till stor del producerat på gården. Tjurkalvarna säljs till en eko-bonde i trakten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!