Ris och ros till Bruksgymnasiet

Skolmiljön vid Bruksgymnasiet i Gimo präglas enligt Skolinspektionen av trygghet och kreativitet, men skolan måste bli bättre på att erbjuda modersmålsundervisning.

Foto: Josef Nylén

Östhammar2011-04-05 10:01

Skolinspektionen genomför i vår tillsyn på skolorna i Östhammars kommun och lyfter fram förbättringsområden. På Bruksgymnasiet, där cirka 500 elever går, är såväl behörighetsgrad till högskolan som betygspoäng betydligt lägre hos män än hos kvinnor. Bara 65 procent av männen hade läsåret 2009/10 behörighet till universitet och högskola, medan motsvarande andel för kvinnorna var 91 procent. Resultaten de senaste fem åren pekar dessutom på en nedåtgående trend bland de manliga eleverna, enligt Skolinspektionen.
– Måluppfyllelse är givetvis en utmaning för varenda skola. Men vi får jobba stenhårt och göra allt för att hamna rätt, säger Bruksgymnasiets rektor Christer Fernqvist.

Andra områden där Skolinspektionen funnit brister rör elevernas möjlighet till inflytande genom exempelvis klassråd, arbetet med att förebygga kränkande behandling samt åtgärdsprogram för elever med behov av särskilt stöd. Samtliga tre områden arbetar skolan med och vissa fall har man redan kommit en bra bit på vägen efter Skolinspektionens besök, enligt Christer Fernqvist.
– När det handlar om åtgärdsplaner som ska kopplas till kunskapsmålen är det en utbildningsfråga för att kunna skriva rätt i behandlingsplanen.
Bruksgymnasiet måste också bli bättre på att erbjuda elever studiehandledning på sitt modersmål vid behov. Här saknas rutiner för att klartlägga elevernas behov och dessutom visar tillsynen att i de fall där det finns behov erbjuder skolan ändå inte studiehandledning på modersmål.
– Där har vi varit jättedåliga. Det här är något som vi måste ta tag i ännu mer och hitta lösningar. Vi ska prata med grundskolorna och se om vi kan samordna det här på vettigt sätt, säger Christer Fernqvist som välkomnar granskningen från Skolinspektionen.
– Det är bra att det kommer någon utifrån som ger oss en tankeställare över vad vi gör rätt och fel. Det  får i gång diskussionen.

Skolinspektionen ger också Bruksgymnasiet en del positiv kritik. Bland annat nämns i rapporten att skolmiljön präglas av trygghet och kreativitet och att eleverna bekräftar i intervjuer att det råder ett öppet och tillåtande klimat. Det står också att intervjuerna med lärare, elever och skolledning visar att skolan arbetar för att skapa engagemang, lust att lära och en god miljö för lärande som främjar elevernas utveckling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om