Revisionen ger 1600 jobb

Revisionen på Forsmarks kärnkraftverk sysselsätter 1600 tillfälliga arbetare i sommar. Resten av året åker många av dem runt till världens kärnkraftverk i jakt på jobb. — Vi är som moderna rallare, säger strålskyddaren Petra Hansson.

Östhammar2006-07-29 00:00
Hon kommer från Oskarshamn. På grund av närheten till kärnkraftverket var det ett naturligt steg att ta in i arbetslivet.
Petra Hansson har åkt runt och jobbat på olika kärnkraftverk i sex år. Hon beskriver det som ett slitsamt liv, men samtidigt både roligt och omväxlande.
— Jag har blivit ganska duktig på att packa. När jag jobbat klart här, åker jag till ett kärnkraftverk i Kanada, säger hon.
Vid det här laget känner hon igen en hel del av de andra revisionsarbetarna.
De flesta återkommer till Forsmark sommar efter sommar.

Vanliga byggen
Byggnadsarbetaren Ronny Landin från Gävle har till exempel varit med under 22 revisioner. Resten av året jobbar han på vanliga byggen.
— Det är ett ganska lugnt och skönt jobb. På andra byggen ska allt gå snabbt. Men här sätts säkerheten främst, säger han.
I år arbetar Ronny Landin och Petra Hansson med att byta ut de gamla lågtrycksturbinerna från 70-talet mot sex splitternya turbiner.
I en annan del av den 3000 rum stora bygganden pågår en helt annan typ av underhållsarbete — bytet av bränslestavar. Reaktorhallen ger en närmast rymdlik känsla. Själva reaktorntanken ligger under en jättelik, vattenfylld bassäng eftersom vattnet skyddar mot strålningen.
— Trilla inte i eller tappa ner något, varnar biträdande informationschef Anders Markgren.
— Det är visserligen ingen fara för den som trillar i. Men det kostar 30 000 kronor för oss att rena vattnet.

Bränslet byts
För några dagar sedan tömdes bassängen och det 140 ton tunga locket till reaktortanken lyftes av. Nu pågår arbetet med att byta en femtedel av bränslet. Bränslestavarna, som består av två typer av uran, lyfts långsamt med hjälp av en maskin.
Bland de vitklädda människorna i overall och blå hjälmar skymtar en man med röd hjälm. Det är strålskyddaren Tom Hallén. Hans uppgift är att se till att arbetarna inte utsätts för onödig strålning.
— Det är vanligt att folk underskattar riskerna. Händer det aldrig något blir man kanske lite nonchalant till slut. Så jag får tjata på dem ibland, säger han men poängterar samtidigt att riskerna för att något allvarligt ska inträffa är ganska små.

Inte oroliga
Alla som passerar ut eller in i kärnkraftverket kontrolleras noga för att försäkra sig om att ingen smutsats ner av något radioaktivt ämne. Men få av de som jobbar verkar oroa sig särskilt mycket över riskerna.
— Men berättar man var man arbetar för andra så brukar de nästan bli lite förskräckta. Ibland undrar de om jag blir brukar bli självlysande, säger Erica Saarenpää med ett skratt.
Hon kommer från Nyköping och arbetar som städare för andra året på kärnkraftverket under revisionen.
— Jag och en kompis bor i en husvagn, säger hon.
Erica Saarenpää är inte ensam om att lösa bostadsfrågan på det viset. Utanför kärnkraftverket står mängder av husvagnar och alla barackerna som brukar hysa elever från Forsmarks skola är fulla med revisionsarbetare. Dessutom bor en stor del av arbetarna på hotell och vandrarhem i kommunen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om