Alunda är Östhammars kommuns nästa stora utbyggnadsområde. Vattenbristen har hittills satt käppar i hjulen för bostadsplanerna, men nu är vattenledningen från Tierp på plats.
Med en ökande befolkning kommer också större krav på avloppsrening. Beslut finns sedan en tid tillbaka om att bygga ut reningsverket. Enligt de planer som nyss varit ute på remiss ska reningsverket byggas ut för att klara minst 3 500 nya invånare. Så många väntas bo i Alunda lagom till 2040.
Nu höjs röster för att det är i underkant. Alunda utvecklingsgrupp konstaterar i sitt remissvar att utbyggnaden blir för liten. Östhammars kommuns egen samhällssektor konstaterar att det snarare kommer bo 4 500 personer i Alunda med omnejd om knappt 20 år. Det vore bra att ta höjd för en utbyggnad som klarar att ta hand om avlopp från 5 500 personer, enligt sektor samhälles egna beräkningar.
– Vi håller egentligen med, men måste följa lagen och inte bygga för stort, säger Lena Blad, vd för Gästrike Vatten.
– Detta är en första etapp, blir behoven större får vi bygga ut igen.
Ett större reningsverk förväntas påverka miljön i vattendrag och mark i närområdet.
Flera instanser påpekar att det behövs åtgärder för att reducera kväve och fosfor i Olandsåns vatten. Sista steget i reningen, recipienten, släpps ut i Foghammarsån, som rinner ut i Olandsån.
Östhammars Naturskyddsförening påpekar att Olandsån redan är hårt belastad av gödande ämnen, eftersom den rinner genom jordbrukslandskap. Ån rinner så småningom ut i Kallrigafjärden och Östersjön.
"Ån är den enskilt största källan till utsläpp av gödande ämnen till Östersjön i Östhammars kommun och en av de värsta utsläppskällorna i Uppsala län", skriver föreningen i remissvaret till Gästrike Vatten.
Östhammars Naturskyddsförening föreslår att det ska byggas en kvävefälla i Rörmar, för att begränsa övergödningen i Olandsån. Föreningen ser gärna en våtmark mellan Ytternuttö och Stummelbo.
– Det här är ett samråd inför nästa steg, miljökonsekvensbeskrivning och ansökan om tillstånd hos mark- och miljödomstolen. Vi är tacksamma för alla synpunkter vi kan få, säger Lena Blad.
Sammanlagt 13 remissvar har kommit in, men merparten av dem lämnar inget yttrande. Nu ska Gästrike Vatten gå igenom svaren. Byggstart för det nya avloppsreningsverket är planerad till år 2024 med planerad driftsättning 2025.