Sommarens torka skapar oro hos många lantbrukare i Uppsala län. Skördesäsongen sätter i gång redan om en månad, men grödorna har inte växt så mycket som de bör. Niclas Almlöf, lantbrukare utanför Alunda, berättar att grödorna vissnar ner, samtidigt som lantbrukare i desperation tvingas slakta sina djur.
– Plantorna har inte utvecklats som de ska, vilket innebär en lägre skörd. På en del fält pratar vi nog om 50 procent bortfall, berättar Niclas.
Liksom att skördebristen kan bidra till att det blir knapert i butikshyllorna, har även sommartorkan sina ekonomiska effekter. Det var först i veckan, när regnet började falla, som lantbrukarna kunde släppa en del av oron.
– Det blir inte bra ekonomiskt när grödorna dör, och det här året får vi dessutom det ännu tuffare i tider med inflation och ränteökningar. Vi hade behövt ett bra år, säger Niclas.
Torkans förödande konsekvenser är påtagliga hos mjölkbönderna, som behöver förse sina djur med näringsrik mat, samtidigt som de är beroende av att mjölken håller sin kvalitet.
Björn Runarsson är lantbrukare och mjölkbonde. På Björns gård i Saringe utanför Alunda börjar stämningen luckras upp.
– Regnet kom inte en sekund för sent, säger Björn Runarsson.
I kohagarna runt Björns gård betar hundra kossor och lika många får. Nu råder inte längre någon oro kring att man ska behöva mata djuren med vinterfoder under sommaren.
– Det mest kritiska läget är när grovfodret tar slut och djuren inte kan förses med det som de behöver. Nu när regnet kommit kan man andas ut litegrann, säger Björn.
Vad händer om man inte har foder så det räcker?
– Har man inte nog med grovfoder tvingas man köpa in foder, vilket blir dyrare och påverkar företaget. Det värsta scenariot är om man måste slakta ut djuren. Har man sedan svårt med spannmål kan inte lika mycket mjöl produceras och då blir det en bristvara för människan också.
Att himlen öppnade sig blev en lättnad. Björn Runarsson lägger stor vikt vid att hans djur ska må bra, något som är svårt när solen skiner rätt ned i kohagarna.
– Torkan ställer till det, men värmen är inte heller kul. Kossorna mår bättre som det är nu. I lite regn och mellan 15 och 20 grader.