Avfallet ska skickas tillbaka till avsändarna för att undersökas och vid behov packas om, innan det kan slutförvaras igen. Tanken är att få upp tunnorna innan slutförvaret byggs ut om några år.
Tunnorna placerades i slutförvaret för låg- och medelaktivt avfall (SFR) i Forsmark i slutet av 1900-talet. Det gäller 2800 fat som förvaras i bergrum 50 meter under havsbotten vid Forsmarks kärnkraftverk. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) kan det finnas farliga mängder av bland annat radium i tunnorna. Alltså för mycket långlivat avfall i en del av förvaret som mest ska hantera kortlivat avfall. Här är berget enda barriären.
– Följesedlar som påträffats visar att det bland annat kan finnas hundratusentals mörkerriktmedel från försvarsmakten i tunnorna som tillsammans tros innehålla radium i farliga mängder, säger Anders Wiebert, handläggare på SSM.
Problemet är att tunnorna ligger i containrar som har tidigare korrosionsskador. Den etiska linjen väger tungt, att inte skjuta upp det till kommande generationer. Det har fått SSM att förorda en snabb process.
Hur farligt är det?
– Det handlar om att det kan bli farligt för framtidens människor, som kanske om 1000 år borrar efter vatten på platsen. I dag är det ingen fara när det ligger under havsbotten, säger Anders Wiebert.
Redan för tio år sedan uppmärksammades Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) på att behållarna kunde innehålla något annat än vad som aviserats. I samband med ett röntgenprojekt 2009-2011 gick företaget Svafo, vars uppdrag är att avveckla kärntekniska anläggningar och förvara historiskt kärnavfall, igenom delar av avfallet som fanns kvar på Studsviksanläggningen. Svafo upptäckte då att delar av dokumentationen inte var tillräcklig.
Varför händer det något först nu?
– Vi har under årens lopp fört dialog med myndigheten om hur avfallet ska hanteras på bästa sätt och flera analyser har genomförts. Genom de fördjupade analyser som gjorts nu så gör vi bedömningen att ett tidigare återtag än planerat är fördelaktigt, säger Peter Selting, chef för SKB:s avdelning för säkerhet, kvalitet och miljö.
– Vi vill kunna ta upp avfallet ur slutförvaret på ett säkert sätt. Det handlar bland annat om att flytta ett stort antal containers och man måste veta hur det ska hanteras korrekt när det gäller logistik, säkerhet och arbetsmiljö.