Räddningstjänsten i Östhammars utreds
Räddningstjänstens nya organisation i Östhammars kommun kan komma att utvärderas. Om detta pågår diskussioner inom kommunledningen.
Det säger kommunalrådet Margareta Widén-Berggren (s), med anledning av att deltidsbrandmännen i Alunda är missnöjda på hur räddningstjänstens ledning och kommunen satsar deras station i Alunda.
- Vi måste utreda vilka behov som finns på de olika orterna. Hur och var det behövs räddningsstationer, var det sker flest utryckningar och hur bemanningen ska se ut framöver, säger hon.
1 januari 2005 slogs räddningstjänsterna i Tierp och Östhammar ihop till Räddningstjänsten Norduppland. Ända sedan dess har deltidsbrandmännen i Alunda haft som sitt ständiga krav att Alunda ska bli en så kallad 1+4-station, det vill säga att en förman plus fyra brandmän ingår i räddningsstyrkan vid uttryckningar.
Johan Borchert, deltidsbrandman i Alunda, talar om att politiker och räddningsledning svikit sina löften:
- När organisationen sjösattes lovade politiker och räddningstjänstens ledning att heltidsstyrkan skulle flyttas från Östhammar till Gimo. Därför omvandlades stationen från 1+4-station till 1+2-station; vi skulle ju få heltidsstyrkan närmare Alunda. Men så blev det inte, sade han till UNT tidigare i veckan.
Både Margareta Widén-Berggren (s), och kommunalrådet Anna-Lena Söderblom (m), hävdar bestämt att det aldrig gavs några löften om att flytta Östhammars heltidsstyrka till Gimo.
- Det var ett förslag som diskuterades, men som aldrig togs med i något beslut, säger Margareta Widén-Berggren.
- Det finns i dag inga som helst planer eller diskussioner om att flytta heltidsstyrkan i Östhammar till Gimo. Heltidsstyrkan ska ligga i Östhammar och vid kusten där det finns flest folk. Titta bara på hur folkmängden ökar i Öregrund på sommaren. Östhammar är dessutom en strategisk ort att utgå från om det händer något i Forsmark. Så det finns ingen anledning att flytta heltidsstyrkan till Gimo eller att öka på bemanningen där, säger Anna-Lena Söderblom.
Under de tre senaste åren med den nya organisationen har deltidsbrandmännen i Alunda fört fram önskemål om att få tillbaka sin 1+4-station. Vissa hotar med att säga upp sig om ingenting händer. Idag har räddningstjänsten 14 deltidare i Alunda.
- Problemet är att flera av de deltidsbrandmän som finns i Alunda jobbar på annan ort. Det gör att de som bor och jobbar i Alunda får ta ett enormt stort ansvar. En utredning vore bra så vi tydligare kan se var i kommunen vi ska ha räddningsstationer. Då kan det hända att någon station tas bort, säger Margareta Widén-Berggren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!