Räddningsdykning glöms bort

För några år sedan lade kommunen ned räddningsdykningen inom räddningstjänsten. Efter det köpte Skadeservice verksamheten. Där upplever man att räddningsdykningen glöms bort när befarade drunkningsolyckor inträffar. På sikt kan det innebära att verksamheten läggs ner.

Foto: Peter Söderlund

Östhammar2007-06-02 00:01
Det har hänt att det inträffat drunkningstillbud utan att dykarna på Skadeservice har dragits, som de säger. Det hände senast den 17 februari då en man i 60-årsåldern gick genom isen mellan Fagerö och Länsö.
- Jag satt och väntade på larmet. Sedan ringde jag upp SOS Alarm. Brandförmannnen på räddningstjänsten larmade oss sedan, säger Ulf Jansson, vd på Skadeservice i Östhammar.

Kjell Abrahamsson, räddningsledare vid Sjöräddningen, säger att de beställer dykare via SOS Alarm.
- Det är där det klickar i sådana fall, säger han.
Räddningsdykaren Johnny Jansson framhåller även att det inte finns någon kultur bland allmänheten att ringa SOS Alarm vid drunkningstillbud.
- Det är vanligt bland privatpersoner att inte ringa, man ser inte allvaret i vad som har hänt, säger han.
- Då är det bättre att larma och att vi får vända på vägen. I Stockholm frågar SOS Alarm alltid om det behövs räddningsdykare och där får räddningsdykarna 100 larm på ett år, säger Joakim Jansson, som är ansvarig för dykorganisationen på Skadeservice.

Och på sikt kan det bli svårt att försvara en organisation som bara får ett par larm per år, säger han.
I dag har företaget avtal på räddningsdykningen med räddningstjänsten från Uppsala ut till kusten och från Hallstavik upp till Älvkarleby.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om