Olika diagnoser gjorde Östhammarsbon oförmögen att själv ta tag i sin ekonomi och han har under flera månader dragit på sig skulder. Bland annat hotas han av vräkning från sin bostad på grund av obetalda hyror.
Inte förrän mannen tilldelades en god man i augusti 2023 uppdagades problemen. Det är också den gode mannen som nu har slagit larm om förhållandena. Han menar att Östhammarsbon utsatts för indirekt diskriminering.
Förvaltningsrätten konstaterar i sin dom att socialtjänsten i Östhammar inte följt socialtjänstlagen. Bland annat ska socialtjänsten se till att en person har en skälig levnadsnivå. Att ha hamnat i skuld och riskera bli av med sin bostad räknas som så allvarliga konsekvenser att man måste bevilja ekonomiskt bidrag.
Så resonerade inte individ- och familjenämnden. De sa nej till försörjningsstöd eftersom mannen hade 7 000 kronor kvar på kontot i slutet av månaden, en summa som socialhandläggaren räknat som ett överskott.
Men under den rättsliga prövningen förklarades överskottet med att mannen inte betalat vare sig hyran eller elen i bostaden. Överskottet var egentligen ett underskott.
– Vi har helt olika syn på hur man ska betrakta psykisk sjukdom. De anser att min huvudman ska kunna planera sin ekonomi, men det är han helt oförmögen till, säger gode mannen Tommy Sandström.
Sandström ifrågasatte socialtjänstens beslut och argumentation, men fick inget gehör.
– Då frågade jag handläggaren vilken slags beteendevetenskaplig utbildning hon hade som gjorde att hon kunde bedöma en funktionshindrad person på det sättet. Då anmäldes jag till överförmyndarnämnden för att jag "varit otrevlig", säger han.
När Sandström tillträdde som god man hade Östhammarsbon skulder på omkring 30 000–35 000 kronor, bostaden var förklarad förverkad av Kronofogden och flera elräkningar obetalda.
– Jag fick veta att han under sommaren inte kommit sig för att ansöka om stöd för att kunna betala hyra och el, på grund av sin psykiska ohälsa och rädsla för socialförvaltningen. Han tyckte att de uppträdde nonchalant och förnedrande mot honom och vägrade senare prata med handläggarna utan att jag var med, säger Tommy Sandström.
Socialförvaltningen i Östhammars kommun kommenterar inte enskilda ärenden med hänsyn till sekretess och uttalar sig bara generellt om hur de arbetar.
– Vi försöker fatta så rättssäkra beslut som möjligt. Vår målsättning är att vi ska följa de styrdokument vi har samt följa rättsläget, vilket i sig är en föränderlig process där det hela tiden kommer nya prejudicerande domar, säger enhetschef Karin Enlund.
Hon berättar att socialtjänsten tittar på två saker: om man har haft pengar och vad man gjort för att få en inkomst – sökt jobb, anmält sig till arbetsförmedling med mera.
– Vanligtvis tittar vi på inkomster och utgifter månaden innan den månad ansökan avser och även tre månader tillbaka för att se om det funnits pengar som eventuellt borde ha sparats, särskilt om man vetat om att man framöver kommer att få minskade inkomster eller inga alls, säger hon.
Karin Enlund säger att handläggarna på socialtjänsten har den kompetens som behövs för att kunna fatta rättssäkra beslut.
– Jag hör att den gode mannen inte delar den uppfattningen och det känns ju tråkigt att han upplever det så.