Protester mot nedsläckning av fyrar
Flera organisationer protesterar nu mot Sjöfartsverkets förslag om att släcka ned ett antal kustfyrar, däribland Örskärs fyr norr om Gräsö.
UNT har tidigare berättat att Sjöfartsverket håller på att gå igenom Sveriges samtliga kustfyrar för att se vilka man tycker borde vara möjliga att släcka. Förslaget är nu ute på remiss och bland dem som har yttrat sig finns Sveriges Fiskares Riksförbund (SFR). Organisationen hävdar att sjösäkerheten försämras om Sjöfartsverket gör verklighet av sina planer och påpekar att elektroniska hjälpmedel inte till fullo kan ersätta fyrar i trånga farvatten och under mindre goda väderförhållanden.
Den enskilt viktigaste fyren enligt SFR av de nu föreslagna är Trödjehällan som ligger i Gävlebukten. I Örskärs fall finns det visserligen ett antal andra fyrar i närheten men Lasse Berglund, fiskare i Gävle, tycker ändå att det kan finnas anledning att låta fyren lysa även fortsättningsvis.
- Den är strategiskt placerad i infarten till Öregrundsgrepen och dessutom har den bra lyskraft. I normalfall fungerar det helt utan fyrar men när det är riktigt skitväder, är man lycklig när man får se en fyr, säger han.
Även fritidsbåtsfolket värnar fyrarna och tror att antalet olyckor till sjöss kommer att öka om Sjöfartsverket genomför sitt förslag. "Vi kan inte se att man genom att släcka vissa fyrar lättare uppnår de av statsmakterna uppställda målen för ett säkert båtliv och en säker sjöfart", skriver Sjösportens samarbetsdelegation i sitt yttrande. Man påpekar också att för de flesta fritidsbåtar som inte använder GPS är de optiska metoderna, fyrar och andra fasta och flytande märken det enda hjälpmedlet vid navigering. "Dessutom är detta det enda som Sjöfartsverket självt kan påverka eftersom dagens satellitnavigering styrs av helt andra makter. Innan det europeiska satellitnavigeringssystemet där Sverige har ett visst inflytande är i gång så är det för tidigt att ens börja med indragningar av den konventionella farledsutmärkningen i skärgården och till havs".
När det gäller den uppländska kusten berörs även Söderarms fyr i Norrtälje kommun av förslaget. Men här har Söderarms AB som driver konferensverksamhet vid fyrplatsen anmält sitt intresse för att ta över fyren.
- Om det är villkor som vi kan klara av så kan vi tänka oss det. Fyren har ett stort symboliskt värde för oss. Om det inte finns en fyr som lyser är det frågan om det ens är en fyrplats längre, säger Anngret Andersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!