Promenad ska öppna ögonen

Personer med funktionsnedsättningar stöter dagligen på hinder. Nu vill HSO Östhammar att politiker och tjänstemän prövar hur det är att leva med en funktionsnedsättning.

Barbro Matsson vid HSO Östhammar.

Barbro Matsson vid HSO Östhammar.

Foto: Peter Söderlund

Östhammar2012-11-22 14:05

En trottoarkant är för de flesta människor inte särskilt svår att passera. För en person som är rullstolsburen kan den innebära en omväg på flera hundra meter. I värsta fall kan den leda till en allvarlig olycka.
Ska man som rullstolsburen ta sig till apoteket i Östhammar och parkerar på dess parkeringsplatser på andra sidan Rådhusgatan måste man först ta sig ned till Rådhustorget. Sedan får man åka över gatan och upp på trottoaren och tillbaka på andra sidan Rådhusgatan.

Barbro Mattsson vid HSO Östhammar bjuder nu in politiker och tjänstemän till något HSO kallar för annorlunda promenad. De som deltar i promenaden får låna en funktionsnedsättning och ska sedan utföra ett uppdrag.
– Målet är att alla ska få förståelse för hur vardagen ser ut för en person med en funktionsnedsättning.

När UNT:s reporter provar hur det är att vara rullstolsburen uppstår genast svårigheter. En ramp som leder till en entré innebär att man måste vara ordentligt stark för att kunna ta sig upp till dörren. Väl inne i dörröppningen måste UNT:s utsände se till att inte klämma händerna. Rullstolen ska svängas och varje tröskel är ett litet riskmoment. Det är lätt att rulla tillbaka om man inte tar i tillräckligt.
Barbro Mattsson tycker att antalet hinder i Östhammar är färre i dag och att medvetenheten hos Östhammars kommun, fastighetsägare och butiksägare är större. I den nya plan- och bygglagen ställs i dag hårdare krav på tillgänglighet.

Barbro Mattsson går runt och talar med fastighetsägare, butiksägare och andra företag där tillgängligheten inte är fullständig ännu. Hon deltar i besiktningar av offentliga lokaler.
– Jag blir väldigt bra bemött av butiksägare och andra företagare. De allra flesta är positiva, säger hon.
Enligt Barbro Mattsson leder en dörröppnare till ökad omsättning för en butiksinnehavare. Det borde därför vara intressant för butiksägare att öka tillgängligheten.

Hon tittar också efter att fastighetsägare har markerat det första och sista trappsteget för att göra det lättare för personer med synnedsättningar. Dörrens slagyta ska dessutom vara markerad. Något som är till stor nytta för människor ledstråk.
Ringklockor är ett annat hjälpmedel Barbro Mattsson tittar efter.
– Ingen ska behöva sitta och knacka på fönstret, säger hon.

Fakta

HSO Östhammar är en paraplyorganisation för en rad föreningar. I HSO Östhammar ingår Astma- och allergiföreningen, Synskadades förening, Riksförbundet för social och mental hälsa, Hörselskadades förening, Reumatikerföreningen, Hjärt- och lungsjukas förening, Riksförbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, Diabetesföreningen, Neurologiskt handikappades riksförbund och Riksförbundet cystisk fibros.

Källa: HSO Östhammar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om