Projektet lockar med ny vänskap

För två år sedan hade hon kanske inte vågat, men nu känns det helt naturligt för Ann-Charlotte Grehn att vara en del i integrationsprojektet Språkvän.

Ann-Charlotte Grehn är samordnare för projektet Språkvän i Östhammars kommun.

Ann-Charlotte Grehn är samordnare för projektet Språkvän i Östhammars kommun.

Foto: Ingela Söderman

Östhammar2017-12-20 09:00

Ann-Charlotte Grehn tar emot Östra Upplands reporter i sitt arbetsrum på församlingsgården i Östhammar.

– Språkvän är ett samarbetsprojekt mellan Svenska kyrkan och Östhammars kommun, säger hon.

Och just det projektet är hon sedan ett par månader tillbaka samordnare för.

– Projektet finns i 130 kommuner runt om i landet. Kanske heter det lite olika, men syftet är detsamma och det är att människor ska kunna bli vänner genom språket.

I ett år ska projektet Språkvän pågå i Östhammars kommun – därefter är tanken att arbetet ska ske på ideell basis runt om i kommunen – och Ann-Charlotte Grehn har stöd av projektledaren Frida Hedström i Stockholm, som arbetar motsvarande en dag i veckan.

Kan du berätta om ditt arbete?

– Just nu ägnar jag ganska mycket tid åt att åka runt och berätta om projektet. Jag besöker öppna förskolor, pensionärsträffar, föreningar och annat. Ställen där människor träffas och där det kan finnas personer som vill lära känna människor från andra länder.

Hon har också besökt utbildningen SFI, Svenska för invandrare, på Bruksgymnasiet i Gimo och där var det många som efterfrågade vänner för att träffas, prata svenska och umgås.

– När jag sedan får in intresseanmälningar från etablerade kommunbor matchar jag ihop dem främst efter intressen, säger hon.

Vid den första träffen är Ann-Charlotte Grehn alltid med och då väljs en neutral plats att ses på. Ett bibliotek, ett kafé, i en park eller varför inte i skogen. I alla fall en plats där de inblandade kan känna sig avslappnade och naturliga.

– När man inte känner varann kan det lätt bli lite stelt, men om man gör någonting tillsammans går det ofta lättare. Jag hade till exempel två familjer som valde att vandra tillsammans och ett annat språkvänspar ska nu baka pepparkakor ihop.

Att lära känna nya människor på det här sättet har blivit naturligt för Ann-Charlotte Grehn och det kan hon tacka sitt tidigare arbete för. Hon är lärare i grunden och arbetade under hela förra året på mottagningsenheten på Hammarskolan i Gimo, dit kommunens nyanlända barn kom när de skulle börja skolan för första gången i Sverige.

– Som språkvän är man vän under lättsamma förhållanden. Ingen av parterna har ansvar för den andra, man träffas bara och har trevligt tillsammans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om