Projekt ska locka nya biodlare

Fler biodlare behövs och nu har Östra Upplands biodlarförening fått EU-bidrag för att informera och locka nya odlare till föreningen. Först ut att visa upp sin biodling var Leif Nyman från Östhammar.

Leif Nyman.

Leif Nyman.

Foto: Anna-Cajsa Torkelsson

Östhammar2011-06-28 20:17

Satsningen är ett gemensamt projekt mellan Hushållningssällskapen, studieförbundet Vuxenskolan och redan nämnda biodlarförening och är tänkt som en chans för nyfikna att lära sig mera om just biodling. Vid tre tillfällen i sommar kommer biodlarföreningen att ha visningar av olika odlingar. Nyligen gick den första i raden av stapeln på Söderön strax utanför Östhammar.
– Lyssna! Det här ljudet är det bästa en biodlare vet! Det betyder att det är bra drag.

Surret från de nektarstinna bina är intensivt och Leif Nyman ser nöjd ut när han visar upp sin biodling för nyfikna besökare. En av dem som kommit till visningen är Lennart Bratt från Falun.
– Bin är fascinerande varelser, de lever i ett otroligt specialiserat samhälle där var och en har sin egen uppgift. Jag odlar bin hemma men funderar på att dra i gång även vid sommarstugan här i Östhammar, säger han.
– På nittiotalet fanns över 20 000 biodlare i Sverige, berättar Leif Nyman. Men sedan pratades det om att skatt på biodling skulle införas, och folk fick skrämselhicka. Sedan kom varroakvalstret uppe på det och gav biodlarna bekymmer.

Men långsamt förändrades inställningen till biodling. Vad som tidigare varit främst en manlig hobby lockar nu också många kvinnor och de senaste åren har biodlarföreningar runt om i landet sett ett uppsving.
– Det behövs, för omkring hälften av den honung som säljs i Sverige importeras från utlandet. Vi vill kunna erbjuda en bättre produkt, samtidigt som man gör den biologiska mångfalden en tjänst, säger Leif Nyman.
Själv har han hållit på sedan 1989. Margareta Söderqvist, initiativtagare till projektet, slog till på en annons och köpte sina första bikupor 1996.
– Jag kunde absolut ingenting om bin och visste till exempel inte att jag var tvungen att besiktiga bina, alltså kolla så att de inte har några sjukdomar, om jag flyttar ett samhälle mer än några kilometer, berättar hon.

I dag är de båda vana odlare, men som Leif säger: ”det finns runt femton tusen biodlare i Sverige och lika många åsikter om hur det ska göras”. Men en kupa med nätbotten och en låda underst som förbättrar ventilationen är en bra början.
– Och så måste man jobba i slow motion, inga hastiga rörelser. Oj, kröp biet in under din skyddsdräkt?
Den som missade den första visningen på Söderön får en andra chans i Alunda den 5 och 9 juli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!