Program hotade på Bruksgymnasiet

Bruksgymnasiet vill lägga ned fyra program, enligt ett förslag till barn- och utbildningsnämnden. Det saknas elever och allt fler niondeklassare väljer att söka sig till gymnasieutbildningar i Uppsala.

Foto: Josef Nylén

Östhammar2012-10-02 13:00

Teknikprogrammet, ekonomiprogrammet, barn- och fritidsprogrammet och dansinriktningen på estetiska programmet är de linjer som hotas av nedläggning till läsåret 2013. Skolan saknar elever för ett flertal årskurser, ekonomiprogrammet har varit utan sökande i två år och barn- och fritidsprogrammet har tomt på elever. Minskningen av elever kan ha många orsaker, menar ordförande i barn- och utbildningsnämnden, Roger Lamell
– Det kan bero på att man inte får behörighet till högskola på alla program, men det kan också ha med den senaste tidens dåliga resultat i bland annat matte och natur att göra. Det är svårt att säga varför just de här linjerna tappar så mycket elever.

Bruksgymnasiet i Gimo har cirka 500 elever och fram till nu har man erbjudit program i naturvetenskap, samhällsvetenskap, vård och omsorg, musik, dans, teknik, el och energi, handels, restaurang, industriteknik och idrott. På skolan finns också fem introduktionsprogram, bland annat språkintroduktionsprogram, och så kallat individuellt alternativ.
Den populäraste linjen är el- och energiprogrammet med 62 elever i tre årskurser. Även det kan komma att hotas om Forsmarks skola öppnar upp för elever i årskurs 1. Forsmarks skola startade sitt tekniska program i år och har tidigare erbjudit energiutbildning från och med årskurs två, men kan nu komma att utöka till tre årskurser.
– Vår ambition är inte att ta elever från Bruksgymnasiet, men vi har sagt att vi har möjlighet att ta emot elever om det behövs. Det är otroligt viktigt för kommunen att vi får elever intresserade av natur- och teknikämnena och därför vill vi erbjuda ett alternativ, säger Zara Järvström, verksamhetsutvecklare på Forsmarks skola.

Lärarna på skolan har informerats om nedläggningen men det är oklart vad som sker med de lärare som utbildar på de berörda programmen. Förslaget har tagits upp i barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott och ett beslut kan tas först i november.
– Ingenting är säkert och vi måste se över alla alternativ innan vi lägger ned någonting. Vi vill kunna erbjuda många alternativ till ungdomar i kommunen men samtidigt, finns det inga elever så kan vi inte fortsätta driva tomma program, säger Gunnel Wahlgren, vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
UNT har försökt nå rektorn på Bruksgymnasiet utan framgång.


 Fyra program kan komma att läggas ned vid Bruksgymnasiet i Gimo.foto: josef nylén

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!