Privat eller inte är frågan i Östhammar
I april nästa år släpper den politiskt borgerliga ledningen i Östhammars kommun in privata och ideella företag i hemtjänsten och dagverksamheten för funktionshindrade. Det ogillas av oppositionen och Socialdemokraterna vill riva upp beslutet om partiet vinner valet 2010.
Ingrid Bergvall, 94 år i Östhammar och hennes man Stig. Den kommunala hemtjänsten kommer fyra gånger om dagen och en gång varje natt för att hjälpa Ingrid.
Foto: Christer Bergström
- Jag hoppas politikerna tänker sig för. Hemtjänsten fungerar ypperligt i Östhammar. Till Ingrid kommer ett tjugotal olika anställda, flera av dem är sanna idealister som tar sig tid och gör allt de kan. När man hör kritik mot äldrevård är det oftast privata företag som har ansvaret - och Ingrid som har alzheimers; hon kan inte göra ett eget val privat eller offentligt, säger Stig Bergvall.
Oppositionsrådet Margareta Widén-Berggren (S) ger inte mycket för konkurrensutsättning inom områden som skola, vård och omsorg. Hon tycker att hemtjänsten kan utvecklas även utan den nya lagen om valfrihetssystem och anser att framgången ligger i att ta till vara personalens kreativitet.
- Vill någon starta företag ska det inte komma av ett politiskt beslut utan från en egen vilja och idé att göra något, och då vill vi se till att det finns förutsättningar för det. Hemtjänsten i vår kommun är en verksamhet som fungerar utmärkt i dag, säger hon.
För kommunalrådet Anna-Lena Söderblom (M) är rätten för varje människa att själv välja vem man vill ska ta hand om en på äldre dagar en ledstjärna.
- Inom hemtjänsten är det viktigt att den äldre har möjlighet att byta om man inte känner förtroende för den som sköter om en, säger Anna-Lena Söderblom.
Hon ser framför sig hur helt nya företag kommer att växa fram när anställda kan gå samman och undersköterskor som saknar jobb har möjlighet att starta eget.
Kommunstyrelsens ordförande Jacob Spangenberg (C), tror på bra offentlig verksamhet, men inte på att bevara det offentliga monopol bara för sakens skull:
- Därför bryter vi nu upp det kommunala monopolet inom vissa verksamheter och släpper in privata leverantörer där. Vi använder samma kommunala pengar till verksamheten som tidigare. När det gäller privata initiativ i hemtjänsten blir timtaxan densamma för dem som har hemtjänst oavsett om man väljer en privat aktör eller fortsätter med kommunens anställda, säger Jacob Spangenberg och fortsätter:
- En redan välskött och effektiv kommunal verksamhet kan bli bättre. Inom hemtjänsten får nu de äldre valfrihet att välja vilken som ska leverera tjänsten, en privat eller ideell aktör eller kommunens anställda. Vi tycker alla ska få valfrihet även när de blir äldre!
Ingeborg Sevastik (V), är helt emot konkurrensutsättning inom vård- och omsorgsområdet och säger att vård- och omsorg ska bedrivas offentligt för alla, så att alla garanteras efter behov och inte efter plånbok.
Mats Sjöborg (FP), säger att det egentligen är ointressant vilka som utför en tjänst åt kommuninvånarna. Det viktiga är att det sker med god kvalitet till ett rimligt pris.
- Men hemtjänst är alltför viktig för att överlåtas på privata utförare, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!