Vattenbristen i Alunda har länge varit ett känt problem och ett antal utredningar har gjorts genom åren för att hitta nya grundvattenresurser och brunnslägen som kan ge bättre förutsättningar för ortens vattenförsörjning. Gamla brunnar har ersatts med nya, men upprepade problem har uppstått med både kapacitet och kvalitet. Konsultfirman Midvatten AB har i vår haft i uppdrag av tekniska kontoret i Östhammars kommun att skyndsamt ta fram ett program för Alundas vattenförsörjning både på kort och lång sikt.
Utredningen är nu färdig och konsultfirman lyfter fram det pågående arbetet med infiltrationsförsök och undersökningsborrningar för kompletterande brunnslägen som – om de faller väl ut – kan höja driftsäkerheten för Alundas vattenförsörjning de närmaste åren.
Men på lång sikt finns inget givet val i närområdet av Alunda som väntas växa kraftigt inom tio år. Konsultfirman rekommenderar Östhammars kommun att i första hand "skyndsamt upprätta en vattenförsörjningsplan för hela kommunen" som beskriver det nutida och framtida behovet, med en bredare beskrivning av tillgängliga vattenresurser och en prioritering av dessa. Med stöd av planen föreslår Midvatten att kommunen beslutar vilka resurser som ska utredas närmare. I andra hand föreslår Midvatten att kommunen låter göra en vägvalsutredning specifikt för Alunda där olika alternativ samt risker och kostnader tas med.
Det kommunala bolaget Östhammars Vatten AB som ingår i Gästrike Vatten AB har nyligen beslutat att man vill låta Gästrike Vatten gå vidare med en fördjupad vägvalsutredning (se faktaruta).
– Vi vill se ett tydligt förslag till vägval för Alundas vattenförsörjning till en början, säger kommunalrådet Jacob Spangenberg (C) som är ordförande i Östhammars Vatten.
Han anser att det också krävs ett samlat grepp för hela kommunen, men ser det inte som lika brådskande.
– På de andra tätorterna är det ingen ko på isen, om jag förstått expertisen rätt. Det är i Alunda som det krisar mest och det är också där som vi har längst framskridna planer när det gäller utbyggnad för nya bostäder.
Konsultutredningen talar om kostnader i 100-miljonersklassen – baserat på erfarenhet från andra kommuner – för att lösa Alundas vattenförsörjning på sikt. Hur det ska finansieras är för tidigt att säga någon om, säger Jacob Spangenberg.
– Det blir en fråga för kommunfullmäktige att ta ställning till senare. Grunden är att man ska hämta hem kostnaderna från VA-kollektivet, men skattekollektivet får även vara med och ta kostnader för utveckling av nätet.