– Det vi har sett är någonting storskaligt och bilden är liktydig överallt där vi har provfiskat. Även om det här var någonting tillfälligt, innebär det för en vanlig hobbyfiskare att det kommer att bli väldigt mycket lättare att fånga en abborre till middagen under de närmaste åren, säger Johan Persson, naturvårdare på Upplandsstiftelsen.
Tillsammans med naturvårdarkollegan Tomas Loreth var han i augusti ute och provfiskade genom sprängning i skärgården kring Öregrund. För att kontrollera hur stort fiskbeståndet är detoneras alltså en sprängladdning i vattnet och därefter samlar man ihop den fisk som flyter upp eller sjunker.
– Det kan låta kontroversiellt, men metoden påverkar bara ett område på omkring tio kvadratmeter och innebär ingen fara för beståndet. Tidigare innebar ett bra skott omkring trettio yngel. Men i somras kunde en sprängning på vissa ställen resultera i 400 abborryngel, säger Tomas Loreth.
Det är inte bara i Uppsala län som förekomsten av abborre ökat i sommar, utan samma trend ses även i grannlänen. Vad som ligger bakom den stora mängden abborrar är dock osäkert.
– Det verkar ha varit perfekta temperaturer vid rätt tillfällen, säger Tomas Loreth.
Prima år för abborren
Under flera år har det varit dåligt med abborre längs stora delar av Sveriges kust. Men i år har något hänt, och Upplandsstiftelsen som provfiskat i skärgården norr och söder om Öregrund, konstaterar att abborren frodas.
Kan bli två kilo
Abborren (Perca fluviatilis) är framför allt en sötvattenslevande fisk, men lever också i Östersjöns brackvatten och även i Bottenhavets mindre salta vatten.
Den blir upp till 20-40 cm lång. Stora honor kan uppnå en vikt på över två kilogram.
Abborrar i mindre insjöar kan utvecklas till en mindre form som kallas tusenbröder om rovfiskar saknas. Stora abborrar kan också finnas i närheten av varmvattenutsläpp till exempel från kärnkraftverk.
Abborren är Medelpads landskapsfisk.
Källa: Wikipedia