De samtal som inkommer till jourhavande präster kan vara alltifrån någon som vill ha sällskap till sexuella trakasserier och människor med suicidala tankar. Veronica Widell, präst vid Roslagens norra pastorat, är själv inte jourhavande präst men är väl medveten om hur komplicerat arbetet kan vara.
– Det ställer väldigt höga krav, oavsett om det handlar om människor med suicidala tankar eller sexuella trakasserier så är det svårt, säger hon.
Veronica vet att personer utsatts för det man pratade om i Ekot. Hon anser inte att systemet borde tas bort men tycker att det generellt är tveksamt i sin nuvarande form.
– Jag har själv ingen lösning på problemen men anonymiteten är en av flera frågor som borde ses över. Chattfunktion finns och jag tycker det är en mer skonsam form. Att få ta del av saker skriftligt blir kanske inte lika påtagligt som via telefon.
Samtal äger rum sena kvällar och nätter och för en nyutbildad präst kan det vara traumatiskt att försöka hantera någon som säger att de ska ta livet av sig. Lika traumatiskt kan det vara att bli sexuellt trakasserad. Veronica anser att den utbildning du får som präst inte förbereder dig för att hantera sådana situationer.
– Det är orättvist, både mot prästen och för den som ringer. Att välja ut präster som har intresse och kompetens för uppgiften kan vara ett sätt att gå vidare och är något som borde ses över, säger hon.
Oavsett vad samtalen omfattats av under en natt tar det kraft och tid att återhämta sig efter nattarbetet. Tid som istället skulle kunna distribueras på den själavård som prästerna arbetar med till vardags och som kanske är minst lika viktig. Stöd och handledning finns att söka för jourhavande präster men vad Veronica känner till finns inga rutiner för det, utan det är upp till var och en.
Hon kan inte gå in på exakt vad de jourhavande prästerna på pastoratet har utsatts för men uppger att man delar den bild som uppgavs för Ekot. Vibeke Hammarström, som är förbundsdirektör i fackförbundet KyrkA, berättade för Ekot att det bland annat rör sig om "samtal med sexuellt inslag, könsord och flåsande. Och det kan antas att personen onanerar samtidigt. Och dels rör det sig om det som vi kallar den misogyna inställningen, alltså en den kvinnofientliga inställningen".
Veronica Widell har tillsammans med sina kollegor skickat in ett formellt brev till Uppsalastifte i hopp om att systemet kring jourhavande präster ska ses över.