Praktik på landet ska ge jobb

Invandrares kompetens i kombination med en allt viktigare turistnäring, och arbetstillfällen i samhällen runt om i Uppsala län, ska leda till integration och utveckling.

Från vänster Marlene Burwick, Andargachew Meshesha, Dima Sarsour, Håkan Lindholm och Ruzhdi Rask.

Från vänster Marlene Burwick, Andargachew Meshesha, Dima Sarsour, Håkan Lindholm och Ruzhdi Rask.

Foto: Nina Leijonhufvud

Östhammar2012-09-04 11:56

Det är tanken bakom ett pilotprojekt som organisationerna Hela Sverige ska leva i Uppsala län, och SIU, Samarbetsorganisationen för invandrarföreningar i Uppsala, driver.
Projektledare är Håkan Lindholm och Andargachew Meshesha, och de är nu, tre veckor in på det åtta veckor långa pilotprojektet, mycket nöjda med hur det hittills utvecklats.
– Man kan inte lära sig så mycket om svensk kultur och svenskt samhälle på Stora Torget i Uppsala, det är viktigt att komma ut och se även landsbygden, och träffa människor som lever här, säger Andargachew Meshesha.
Han har själv bott 45 år i Sverige och har sommarstuga på en ö vid Upplandskusten men lärde sig ändå en hel del nytt under den tur runt länet tillsammans med Håkan Lindholm som ingick i förberedelserna för projektet.

UNT träffar projektledarna tillsammans med Dima Sarsour som dokumenterar och ska göra en utvärdering av projektet, och Uppsalapolitikern Marlene Burwick (S), vid Gammel-Tammen i Österbybruk.
Där är Ruzhdi Rask en av dem som erbjudit praktikplatser till de sex projektdeltagarna.
– Jag har själv varit arbetslös en period och vet hur viktigt det är att erbjudas en möjlighet att få jobb, så jag tvekade inte att tacka ja när Håkan Lindholm frågade, säger Ruzhdi Rask.
Han driver Gammel-Tammen, värdshus och konferensanläggning, sedan sex år tillbaka, och praktikanterna får prova på olika sysslor under den tid de är där.
På direkt fråga från Meshesh svarar Ruzhdi Rask att han är beredd att erbjuda jobb också till den nuvarande praktikanten, som just den här dagen var sjuk och inte kunde närvara vid intervjun.

De sex deltagarna i projektet har valts ut av Arbetsförmedlingen tillsammans med projektledarna, och kommer att få göra praktikveckor förutom vid Gammel- Tammen också vid olika handelsträdgårdar, en hästgård med gårdsbutik, på Boka Uppland och vid ett vårdboende.
– Landsbygden erbjuder möjligheter och behöver arbetskraft, invandrare har kompetens som de vill använda för att utveckla verksamheter. Projektet gör det möjligt att kombinera behoven, säger Håkan Lindholm.
Eftersom Uppsala kommun är en av finansiärerna av projektet kommer samtliga partier att besöka praktikplatser och praktikanter. Marlene Burwick var besviken över den uteblivna träffen med praktikant, men nöjd med vad hon i övrigt fick veta om projektet.


FAKTA

Teori varvas med praktik under åtta veckor
- Framtidsutveckling med integration på landsbygden är ett åtta veckor långt pilotprojekt. Där ingår fyra veckor teori med bland annat samhällsinformation, och fyra veckor praktik där de sex deltagarna växlar mellan olika praktikplatser.

- Projektet drivs av Hela Sverige ska leva – Uppsala län, och SIU, Samarbetsorganisationen för invandrarföreningar i Uppsala, i samarbete med Arbetsförmedlingen, Uppsala kommun och Leader Upplandsbygd.

- Uppsala kommun bidrar med 80 000 kronor och Hela Sverige ska leva med 30 000 kronor av projektkostnaden. Ytterligare 100 000 kronor har sökts från Leader Upplandsbygd.

- Målet är att visa möjligheter till jobb utanför Uppsala stad, och ge idéer om möjligheter till egna verksamheter. Ett längre projekt på två till tre år med samma inriktning är tänkt att följa pilotprojektet, då med en arrendegård som bas för utveckling av handelsträdgård och socialt företagande med självförsörjning som mål.

- Projektet liknar delvis Ulva Parkprojektet, som UNT skrivit om, men är mer inriktat på grönsaker och odling i mindre skala, poängterar projektledarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om