Under 2020 uppnådde 72 procent av eleverna i årskurs nio kunskapskraven i alla ämnen. Dessutom blev 84 procent behöriga till yrkesprogram. Även om Östhammars kommun ligger något under rikssnittet har siffrorna ökat med nästan tio procent jämfört med 2018. Enligt Lisbeth Bodén, skolchef i Östhammars kommun, beror det på ett nytt arbetssätt.
– Sen två år tillbaka har vi en grundskolechef som arbetar med att stödja rektorerna i arbetet med kvalité och likvärdighet. Det i sig sätter mer fokus på undervisningen och det är i mötet mellan lärare och elev som utvecklingen sker, säger hon.
Menar du att ni inte fokuserat på själva undervisningen förut?
– Jo, men kanske inte tillräckligt. Det handlar om att arbeta med flera delar samtidigt. Allt ifrån likvärdig lärmiljö och motivation till hur lärarna bemöter elevernas behov och olikheter. Vi har också haft fokus på att fler elever ska bli behöriga till gymnasiet. Det är viktigare än att de har höga meritvärden, säger Lisbeth Bodén.
Varför är det viktigt?
– Det är viktigt med behörighet till gymnasiet. Forskning har visat att unga med gymnasiekompetens får bättre hälsa, högre lön och har större möjlighet att påverka den demokratiska processen. Nu vill vi fortsätta den positiva trenden, säger Lisbeth Bodén.
Statistiken från Kolada gäller andelen elever med godkänt betyg i alla ämnen som ingått i elevens utbildning.