Politisk oenighet om stadshotellet
Det råder politisk splittring om biblioteksplanerna i Östhammar. Borgerligt alternativ anser att kommunen skulle förlora på att sälja stadshotellsfastigheten till Östhammarshem.
Foto: UNT Arkiv
Nytt bibliotek, ny hörsal för exempelvis fullmäktigesammanträden samt kontorslokaler och spa-möjligheter i källarvåningen kommer att innebära en årlig hyra på 3,8 miljoner kronor för kommunen från år 2011 och drygt 30 år framåt. Men Ann-Katrin Malmström (Boa) anser att det vore fel att binda upp sig med så stora hyreskostnader.
- I dag har kommunen en årshyra på 397 000 kronor för biblioteket. Det är visserligen gammalt och lokalerna är inte ändamålsenliga, men jag tycker ändå att 3,5 miljoner kronor extra är mycket pengar.
En sak som Ann-Katrin Malmströms parti vänder sig mot är att kommunen tvingas hyra även källarvåningen.
- Källarvåningen är halva ytan och vi vet ju inte ens om kommunen har behov av de lokalerna. Om vi slapp hyra källarvåningen skulle kostnaden för kommunen bli ungefär 2 miljoner kronor, då är vi nere i en rimlig hyresnivå. Hon förstår samtidigt att Östhammarshem vill ha in hyresintäkter för att finansiera sina investeringskostnader. Ett alternativ som Ann-Katrin Malmström förordar är att kommunen skulle behålla den delen av fastigheten som ska bli nytt bibliotek och låta Östhammarshem köpa enbart den andra delen som ska byggas om till lägenheter.
- Kommunen kunde själv inreda biblioteket och göra något av källarlokalen.
Skulle det inte innebära samma kostnader i praktiken?
- Nej, Östhammarshem ska ju tjäna pengar också. De bygger inte till självkostnadspris.
Östhammarshems vd Bengt Nordström påpekar att kommunen valt att gå vidare med Östhammarshems förslag, i stället för att driva byggprojektet i egen regi.
- Jag antar att kommunen valt oss för att det är mer gynnsamt.
Gör ni någon förtjänst på affären?
- Vi vill ha igen våra investeringskostnader och genom att det handlar om ett långsiktigt kontrakt räknar vi med en förtjänst också på sikt. Det är inte välgörenhet som vi håller på med, säger Bengt Nordström.
Kommunens ekonomichef Per Engström säger att alternativet att kommunen skulle driva biblioteksprojektet själv knappast skulle innebära någon större skillnad för totalkostnaden.
- Dessutom skulle det vara krångligt att dela på en fastighet med flera ansvariga intressenter, säger Per Engström.
Den 16 februari behandlar fullmäktige ärendet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!