Politikeruttalande upprör lärare

M-politikern Anna-Lena Söderbloms förslag att göra friskola av Bruksgymnasiet har rört upp känslorna på skolan. Hon ansåg att viss del av personalen skulle få söka om sina tjänster om det blev en friskola.Enligt fackombudet Hans Johansson oroas man över att hon vill tumma på arbetsrätten.

Östhammar2004-11-24 23:08
Det var förra veckan som Anna-Lena Söderblom, bland annat ledamot av kommunstyrelsen i Östhammar, föreslog att Bruksgymnasiet borde bli en friskola eftersom hon anser att något radikalt måste hända för att komma till rätta med problemen på skolan.
Till UNT sa hon att hon skulle önska att en del av tjänsterna skulle lysas ut.
— Jag tycker att man på vissa nivåer ska få söka om sina tjänster. Tack vare det skulle man kunna kringgå vissa turordningsregler. Jag tycker att det är oroväckande att det finns så många starka informella ledare på skolan och om man lyser ut tjänsterna på nytt kanske man kan undgå att vissa av dem får vara kvar, sa hon då.

Indirekta hot
Detta har fått lärarna på Bruksgymnasiet att reagera.
Kommunombudet för Lärarnas Riksförbund (LR), Hans Johansson, säger att hennes uttalande diskuterats mycket på skolan och att många av lärarna upprörts av hennes förslag.
— Vi tycker att det är oroväckande att hon genom indirekta hot vill ha möjligheten att kunna pollettera bort människor som anses obekväma. Reaktionerna har varit kraftiga på skolan. Det är flagrant att hon vill tumma på arbetsrätten genom att kringgå turordningsreglerna, säger han.

Följa upp mål
Om hennes förslag hade blivit verklighet anser Hans Johansson att meddelarfriheten och insynen i vad som händer på skolan skulle minska.
— Det skulle ju innebära att möjligheten att uttala sig offentligt skulle inskränkas.
I stället för att Bruksgymnasiet ska bli en friskola anser Hans Johansson att den politiska ledningen på ett bättre sätt måste följa upp hur de uppsatta målen för verksamheten följs i verkligheten.
Anna-Lena Söderblom anser inte att det tummas på arbetsrätten om gymnasiet skulle bli en friskola.

Radikal förändring
— Nej, det gör den inte. Jag anser att om man har haft den typ av problematik på skolan i elva tolv år så måste man göra något radikalt. Det kan vara utvecklande att få en annan arbetsgivare för att kunna driva en profilskola. Det engagemang som lärare, föräldrar och elever känner när de har möjlighet att påverka verksamheten kan jag enbart tycka är positiv i jämförelse med dagens offentliga monopol.

Inget gehör
— Någon inskränkning av meddelarfriheten innebär det inte, den gäller för alla. Bara för att man är privatanställd får man ju inte automatiskt munkavle, säger Anna-Lena Söderblom.
Hennes förslag fick inget gehör av den politiska majoriteten när hon la fram det för kommunfullmäktige i Östhammar förra veckan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om