Skolor utreddes – reaktionen: "Stämmer inte"

Kommunens skolutredning för Gimo och Alunda får bakläxa och skickas tillbaka för omtag. "Den stämmer inte med verkligheten", menar Christina Williamsson Liw (M).

Christina Williamsson Liw (M), barn och utbildningsnämndens ordförande, vill bygga bort barackerna som nu stöttar trångbodda skolor som Olandsskolan i Alunda till exempel.

Christina Williamsson Liw (M), barn och utbildningsnämndens ordförande, vill bygga bort barackerna som nu stöttar trångbodda skolor som Olandsskolan i Alunda till exempel.

Foto: Nicklas Kihlberg

Östhammar2023-05-03 05:00

Skolan i Alunda behöver byggas ut och i Gimo finns i dag överkapacitet. Det framgår av en utredning som sektor samhälle låtit göra. Utredningen tar avstamp i fyra olika inriktningsalternativ och lyfter bland annat Alunda framför Gimo som ort att satsa på.

Men politikerna i barn- och utbildningsnämnden är inte nöjda, utan skickar nu utredningen vidare till de egna tjänstemännen med uppdraget att ta fram ett nytt förslag på skolstruktur i Alunda och Gimo.

undefined
Kommunens underlag för beslut om skolutbyggnaden måste omarbetas. "Överensstämmer inte med verkligheten", menar ordförande i barn- och utbildningsnämnden, Christina Williamsson Liw (M).

– Utredningen överensstämmer inte med verkligheten, bland annat vad gäller lokalkapaciteten, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Christina Williamsson Liw (M).

Hon menar att flera av de lokaler som utredarna tagit med i rapporten inte går att nyttja.

– De är utdömda och kan inte användas som skollokaler. Frågan om utbyggnaden av våra skolor brådskar så vi hoppas på nytt förslag på bordet i slutet av juni, säger Christina Williamsson Liw.

I utredningen ställs Gimo mot Alunda, där Alunda helt enkelt bedöms ha större utvecklingspotential. Skolresurserna väntas göra mer nytta i pendlarorten närmast Uppsala, som beräknas växa i takt med att bostäder byggs och fler flyttar in. 

undefined
Gimo saknar utvecklingspotential enligt en skolutredning som konsulter gjort på sektor samhälles beställning.

Att på det sättet ställa orterna mot varandra är inget som Christina Williamsson Liw bejakar.

– Jag håller med om att Alunda har störst potential att växa, men vi vet inte tillräckligt om hur det ser ut för Gimo. Varje ort ska ha skola och förskola som fungerar bra, det måste vara utgångspunkten, säger hon.

Christina Williamsson Liw menar att det är viktigt att prioritera de lagstadgade verksamheterna.

– Vi har ett tufft ekonomiskt läge och då går skola och förskola före, det handlar om våra barns framtid.

undefined
Olandsskolan i Alunda är trångbodd. I en enkät med skolpersonalen hoppas majoriteten att kommunen bygger nytt.

– Vi vill också vara så säkra vi kan på att det vi bygger för framtiden är ändamålsenligt. Tidigare har man byggt för snålt och hamnat i situationen att skolan blivit för liten under byggtiden. Där vill vi inte hamna, säger hon.

I utredningen som nu ska konkretiseras finns också Ekeby skola med och utredaren konstaterar att "man även här (bör) överväga om Ekeby har en långsiktigt bärkraftig volym med nuvarande organisation." Att bevara och till och med utöka den sista landsbygdsskolan i kommunen var ett viktigt vallöfte för både KD och SD i valet 2022. Här är den politiska ledningen i nämnden tydlig.

– Det finns inte på bordet att avskaffa Ekeby, säger Christina Williamsson Liw.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!