”Det tar naturligtvis ett tag att bygga upp den kompetens som behövs här”, säger Claes-Inge Andersson, kommunikationschef på Forsmark.
Som UNT tidigare har berättat vill hela insatsstyrkan på 14 man lämna sina tjänster. Poliserna har internt sökt nya tjänster inom polismyndigheten på grund av en tvist gällande den omorganisation som ska ske. Insatsstyrkan ska slås ihop med en annan enhet och de anställda upplever att beslutet tagits ovanför deras huvuden.
Dagens insatsstyrka har målmedvetet utbildats för att kunna hantera terrorhot mot Forsmark kärnkraftverk. Bland annat tränar styrkan på kärnkraftverket varje år, och om hela gruppen byts ut kan det påverka säkerheten på anläggningen.
– Vi tvivlar inte på att vi kan få hit en vanlig polisstyrka. Men även om alla poliser har en god grundkompetens måste man lära sig att hitta inuti anläggningen och veta var olika viktiga funktioner finns. Bara inne på Forsmark 3 har vi tre tusen rum, vilket sätter det hela i perspektiv. Dessutom måste man känna till de olika strålskyddszonerna som finns i anläggningen. Det är olyckligt om den här kompetensen skulle försvinna, säger Claes-Inge Andersson.
Enligt Andrew Tomkinson, biträdande chef på Uppsalapolisens ordningsavdelning, måste båda parter hjälpas åt för att komma till rätta med problemet.
– Vi försöker att komma fram till en bättre lösning än att dessa poliser inte vill ingå i den nya enheten.