Polisen satsar på kärnkraftssäkerhet

Polisen i Uppsala län ska satsa mer resurser på beredskap inför yttre hot och incidenter vid Forsmarks kärnkraftverk. Nyligen har myndigheten inlett ett fördjupat samarbete med kärnkraftverkets ledning och Säpo.

Östhammar2008-08-28 17:50
Både den lokala säkerhetsnämnden i Östhammar och miljödomstolen har uttryckt oro inför tillgången på polisiära resurser i händelse av hot och obehöriga intrångsförsök vid kärnkraftverket. Men nu har länspolisens säkerhetsarbete tagit fart ordentligt. Det säger Erik Lagerholm som är operativ chef.
- De två planverk som beskriver hur polisen ska agera vid haverilarm respektive brottslig verksamhet vid Forsmark har uppdaterats. Vi har även utökat samarbetet med Säpo och Forsmark och under våren byggt upp kanaler för att kunna arbeta effektivt med underrättelse- och säkerhetsfrågor.

Förutom ett fördjupat informationsutbyte har Östhammarspolisens roll blivit tydligare i de nya planverken. Dessutom har den så kallade EPI-styrkan i Uppsala, Enheten för planlagda insatser, involverats på ett nytt sätt.
- EPI-styrkan har specialkompetens och ska vid behov kunna hjälpa Forsmark vid ett brottsligt angrepp. Styrkan har fått mer specificerade arbetsuppgifter och övar också på plats i Forsmark, säger Erik Lagerholm.
Dessutom planerar polisen att öka antalet kärnkraftshandläggare och vidareutbilda ett trettiotal personer inom myndigheten för att kunna agera innanför Forsmarks grindar. Det handlar enligt Erik Lagerholm om poliser både i Östhammar, Tierp och Uppsala.
- Vi har tagit ett betydande helhetsgrepp kring Forsmark och skapat ett bra samarbete.
Östhammars närpolischef Olle Rehn räknar med att man klarar av det utökade ansvaret med nuvarande bemanning.
- Alla vardagshändelser vid Forsmark är redan vårt ansvarsområde, och det är naturligt att vi finns med i handlingsplanerna eftersom vi har kunskaper på området.

Erik Lagerholm vill av säkerhetsskäl inte kommentera polisens utryckningstider vid väpnade hot mot Forsmark.
- Forsmark ska kunna fördröja eventuella gärningsmän en viss tid. Sedan är det inte Östhammarspolisen, utan den nationella insatsstyrkan, som har ansvaret för gripanden vid kärnkraftverket.
Forsmarks kommunikationschef Claes-Inge Andersson säger att man är nöjd med det utökade samarbetet som inletts.
- Vi träffas regelbundet ett antal gånger per år med representanter både från Östhammarspolisen och polisen i länet.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om