Polisen som vann över cancer – nu öppnar hon restaurang

Tursunay Shawur har jobbat som polis i Kina och vunnit över hjärncancer. Nu öppnar hon en restaurang i Alunda. "Jag känner mig så väldigt välkommen i Alunda", säger hon.


Tursunay Shawur öppnar restaurangen Akida i Alunda.

Tursunay Shawur öppnar restaurangen Akida i Alunda.

Foto: Daniela Andersson

Östhammar2023-08-02 20:00

Den 4 augusti slår den nya restaurangen Akida upp portarna i Alunda. Det är Tursunay Shawur som startar restaurangen i det hus i centrala Alunda där Olandsbaren tidigare låg.

undefined
Tursunay Shawur öppnar restaurangen Akida i Alunda.

– Vi kommer fortsätta med pizzor, men det blir också thairätter och sushi, säger Tursunay Shawur och fortsätter:

– Jag har känt vår kock Shuang Xue sedan 2005. När jag lärde känna honom jobbade han på en femstjärning restaurang som kökschef och köksmästare. Då tänkte jag att någon dag när jag öppnar restaurang ska jag erbjuda honom att jobba hos mig. Tidigare har han inte kunnat lämna sitt jobb, men nu ska han jobba här.

undefined
Shuang Xue är kock på restaurangen.

Tursunay Shawur kommer ursprungligen från Kina, där hon jobbade som polis innan hon år 2007 flyttade till Sverige. Förutom polisyrket är hon utbildad inom ekonomi i Shanghai och har jobbat i byggbranschen i tolv år. Hon har dessutom en kockutbildning, och det är i restaurangbranschen hon funnit sin stora passion.

– Jag är väldigt intresserad av matlagning och älskar köket. Det är med restauranger jag alltid velat arbeta, även om jag jobbat inom andra branscher. Restaurangbranschen betyder allt för mig.

undefined
Restaurangen öppnar i de lokaler där Olandsbaren tidigare låg.

Tursunay Shawur har tidigare drivit restauranger och kaféer i Stockholm, både centralt och på landsbygden.

– Jag tycker om att driva restauranger på landet. Vi lyckades väldigt bra med restaurangen på landet i Vallentuna, säger hon och fortsätter:

– Alunda är en ny miljö för oss. Jag känner inte någon, men är jätteglad för att alla stöttar sina grannar här. Folk kommer förbi och frågar när vi ska öppna och jag känner mig så väldigt välkommen i Alunda.

Men vägen till framgångarna har inte varit spikrak för Tursunay Shawur. År 2016 drabbades hon av cancer och blev tillfälligt förlamad i halva kroppen.

– Jag fick hjärncancer och urinblåsecancer samtidigt. Mina barn var små, och hade ingen pappa här och jag hade inga släktingar i Sverige som kunde hjälpa mig. Jag kämpade så mycket och var så orolig för vad som skulle hända med mina barn om jag dog.

undefined
När UNT besöker restaurangen är renoveringen i full gång.

Tursunay Shawur fick genomgå en behandling under två år för att bli frisk från cancern. Sedan tre år tillbaka är hon helt frisk och kan jobba igen. Nu satsar hon stort på verksamheten och på ett liv i Alunda. Just nu letar hon efter en bostad till sig själv och till personalen för att slippa pendlingen från Märsta.

När UNT besöker restaurangen är renoveringen i full gång. Tursunay Shawur berättar att de renoverar hela lokalen. Det blir nya tapeter, ny bardisk och möblerna målas om. Det finns planer på att sätta upp tv-apparater för att kunna visa matcher i restaurangen och nedervåningen ska renoveras för att bli ett karaokerum.

undefined
Tursunay valde trädetaljer på den nya baren.

– Det var svårt att välja vilken stil jag skulle ha här inne: italienskt, thailändskt eller kinesiskt? Men jag är själv nöjd med hur det blev. Man ska inte känna vilken typ av restaurang det är när man kommer in. Man kan ju skapa en ny stil.

När restaurangen invigs blir det öppningsfest. Då ska pianisten och låtskrivaren Per Sundberg spela piano och sjunga på restaurangen.

undefined
Restaurangen är döpt efter Tursunays dotter som också heter Akida. (Öppningen för restaurangen sköts upp till 4 augusti)

Känner du dig orolig för att starta en ny verksamhet i inflationstider?

– Nej, man måste äta. Under coronatiden gick många restauranger i konkurs, men vi hade den bästa omsättningen under den tiden. Jag vet hur jag ska hantera oväntade situationer så jag är inte orolig, säger Tursunay Shawur och fortsätter:

– Jag är säker på att jag kommer lyckas och att det kommer bli jättebra. Jag ska fixa det som Alunda saknat.

undefined
Restaurangen ska köra ut mat ungefär 15 kilometer norr och söder om Alunda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!