Policy mot sexofredande okänd
Kvinnor missgynnas inte vid rekryteringar, men få känner till att det finns en policy mot sexuella trakasserier. Det visar en enkätundersökning som Östhammars kommun har gjort bland sina anställda.
Ungefär 60 procent av de drygt 1 700 kommunalanställda svarade på enkäten. Svaren ska användas för att utforma en ny likabehandlingsplan som ska ha tydligare, mätbara mål än den nuvarande jämställdhetsplanen.
- En del är enkla att uppnå och en del mål kommer att kosta pengar. Då måste vi prioritera och sedan följa upp hur det har gått. Tanken är att göra en ny enkät om tre år för att se om personalens uppfattning har förändrats, säger Gun Klang.
Kommunen får högsta betyg av sina anställda när det gäller frågor som kan anses vara diskriminerande mot kvinnor, som graviditeter eller föräldraskap.
Sämre blev resultatet när det gällde de anställdas kännedom om policyn mot sexuella trakasserier, något som Gun Klang hoppas ska förändras i och med den nya likabehandlingsplanen.
Något som är svårare att förändra är könsfördelningen bland de anställda, där över 85 procent är kvinnor.
Det beror enligt Gun Klang på att de två största arbetsgivarna socialförvaltningen och barn- och utbildningsförvaltningen, två sektorer som traditionellt sett har lockat flest kvinnor. Dessutom är medelåldern hög hos de anställda med en relativt konstant arbetsstyrka, där få slutar eller nyanställs.
- Det är viktigt för en kommun att titta framåt och se hur det ser ut. Om man ska förändra i en organisation tar det ganska lång tid och därför bör vi titta på det redan nu, säger hon.
- Det vi har sett är att det är fler kvinnor som jobbar deltid, så det vi kan göra är att skapa fler heltidstjänster så att det blir intressant för män att arbeta inom vård och skola.
Däremot får män och kvinnor lika lön för lika arbete. De löneskillnader som finns kan förklaras utifrån kvalifikationer och anställningstid, visar kommunens lönekartläggning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!