Pojke fick allergichock på förskola

Två föräldrar har anmält en förskola sedan deras femårige son fått ett allergianfall och fick föras till sjukhus.

Östhammar2013-04-15 12:26

I föräldrarnas anmälan redogör de för vad som hände under dagen, utifrån samtal med personal från förskolan. Sonen serverades quornfilé som specialkost, men då han inte tål ägg, som är en av ingredienserna i quorn, utlöstes en allergisk reaktion där han fick andningssvårigheter, utslag och extrem klåda. Personalen körde honom upp till akuten där han fick adrenalinsprutor och reaktionen avtog.

De två ordinarie i personalen som jobbade i köket under dagen förklarade att stress låg till grund för att de missade att kontrollera ingredienserna i quornfilén.
Föräldrarna påpekar i sin anmälan att en så viktig rutin som hantering av specialkost även bör vara skriftlig, då de fått veta att kökspersonalen som jobbade under dagen endast hade en muntlig rutin. De tittade även på en lista där det står vad varje barn är allergisk mot.

Annelie Wallén är måltidschef i kommunen och hon menar att förskolan redan arbetar med skriftliga rutiner för specialkosthantering.
– Personalen skriver ner hur de hanterar specialkosten, men detta görs inte varje dag då det inte behövs. Senaste året har vi jobbat med att utbilda kökspersonal kring skriftliga rutiner i form av egenkontroll och riskbedömning.

Den åtgärd som har vidtagits efter incidenten är att kökspersonalen på förskolan ska dubbelchecka listan med vad barnen är allergiska mot.
Annelie Wallén menar att händelsen kan förklaras med den mänskliga faktorn och stressen i situationen.
– Just på denna förskola tittar vi nu på bemanningen i köket, eftersom det har blivit fler barn, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!