Satsningen kallas Treo, för att det är den tredje omgången skogsfröplantager sedan 1950-talet som nu sätts i jorden, och under en tjugoårsperiod väntas den kosta omkring 100 miljoner kronor.
— Vi pratar långa tidsperspektiv. Vi har nyligen börjat använda den andra plantageomgångens frön och därför måste vi anlägga nya plantager, säger Curt Almqvist på forskningsinstitutet Skogforsk.
Klimatet viktigt
Skogforsk deltar i Treo genom att ta fram det förädlade materialet till plantagerna. För ägandet står däremot skogsbruket gemensamt, och viktigast vid val av plats för en skogsfröplanta>ge är ett lämpligt klimatläge.
— För granen gäller till exempel att det ska vara varmt och torrt på försommaren och att marken ska vara torr och lättdränerad. Dessutom vill vi förflytta plantorna så kort sträcka som möjligt, säger Curt Almqvist.
Ett tjugotal områden på sammanlagt 360 hektar runt om i Sverige ska ingå i Treo och tre av dessa finns i Uppland. Vid Eds plantskola utanför Östhammar planterades granplantor våren 2004 och i sommar väntas Adolfsdal i Harg få sina smågranar.
Dessutom är en tallplantage på gång i Långtora utanför Enköping, på mark som ingick i första omgångens skogsfröplantager.
Skötselansvaret för dessa plantager har Svenska skogsplantor AB och på plats vid Eds plantskola finns Lennart Torstensson. Han berättar att de granar som planterats här passar klimatet i Svealand och södra Norrland och att de 15 hektar där plantorna står just nu får vila.
— Men sommartid slår vi gräs, gödslar och rensar ogräs. Och dessutom måste vi preparera plantorna mot viltskador, eftersom plantagen ligger nära bebyggelse och strövområden och därför inte kan hägnas in, säger han.
För närvarande produceras varje år drygt 300 miljoner skogsplantor runt om i Sverige. Den siffran väntas stiga i takt med efterfrågan till omkring 400 miljoner plantor per år och med de förädlade granplantornas frön, som ger över 20 procents bättre produktion än oförädlade frön, kommer skogens bonitet på sikt att öka.
— Resultatet av Treo ser vi först om 10—15 år när träden börjar producera kottar som vi kan plocka frön ur, men förutsättningarna är mycket goda, säger Curt Almqvist.