Passion för kyrkomålningar blev en bok
När Gunnar Ahlbäck stiger in genom porten till Dannemora kyrka i Uppland talar genast munnen vad hjärtat är fullt av; om den medeltida kyrkans kalkmålningar. Hans intresse för de kyrkliga bilderna i Dannemora kyrka vaknade när han med familjen kom till Morkarla i mitten av 1960-talet från Göteborg.
Allt sedan Gunnar Ahlbäck bosatte sig i Morkarla i mitten på 1960-talet har han studerat kalkmålningarna i Dannemora kyrka. Nu har hans efterforskningar resulterat i en bok på temat.
Foto: Christer Bergtsröm
- Vi bor mycket nära kyrkan och jag blev imponerad av bilderna redan med en gång, ja, sådana här kyrkor till smyckeskrin med kyrkohistoriska målningar var jag minsann inte van med från min hemtrakt, säger han och sveper blicken över målningarna som i dekorativa inramningar fyller valv och vägar.
Ljuset inne i kyrkan är på sina ställen lite dunkelt, utom i närheten av kyrkfönster. Där badar bilderna av ljus. När det behövs tänder Gunnar Ahlbäck ficklampan som han håller i ena handen, riktar ljuskällan mot en bild och berättar.
Det finns över ett hundra bilder inne i kyrkan och Gunnar Ahlbäck skulle kunna berätta minst en timme om varje bild.
- Varje bild är värd en doktorsavhandling. Dannemora kyrka med dess kulturhistoriskt värdefulla kyrkliga bilder är verkligen värd att uppmärksammas mycket mera och här finns unika målningar, säger han och nämner ett par exempel.
Här finns landets största så kallade Rosenkransbild. Bilden av Rosenkransen fyller korets hela nordvägg. Den heliga jungfrun står med barnet på månskäran, svept i solen och hon omges av 150 rosor ordnade i tre ringar och femton bildmedaljonger.
Framställningen av Johannes döparen när han halshuggs är något annat unikt för landet och bildserien är typiskt för kyrkans målningar. Bilderna i kyrkan kan vara roliga och drastiska legender, ballader som påminner om vanliga seriebilder. Men Gunnar Ahlbäck understryker att alla bilderna med dess andliga innebörd hör ihop och att de ska ses som en enhet.
Dannemora kyrka är från 1200-talet, men målningarna som pryder hela kyrkans väggar är från omkring år 1515, sannolikt målade av en konstnär från den så kallade Tierpsskolan.
- Vi vet ingenting om konstnären, men det finns ett släktskap med målningarna i kyrkorna i Edebo och Harg, så det kan vara från samma målarverkstad. Det var den så kallade Edebomästaren, en anonym konstnär, som gjorde kalkmålningarna i Edebo.
Gunnar Ahlbäck tror att ärkebiskopen Jakob Ulfsson, född på 1430-talet, död våren 1521, och som var Sveriges ärkebiskop mellan 1469 och 1515 spelade en roll i målningarna i Dannemora kyrka eftersom han var intresserad av Dannemorabygden.
- Och sannolikt finns det en klart samband mellan gruvan och kyrkan, gruvdriften var säkert med och finansierade kalkmålningarna, för arbetet kostade självfallet massor av pengar, säger Gunnar Ahlbäck som har flera syften med boken.
- Jag vill göra målningsskruden i Dannemora kyrka tillgänglig för en större allmänhet. Förklara bilderna genom att berätta vad man ser på dem och göra dem begripliga. Jag är 80 år och känner mig lättad över att kunna ge ut boken innan jag försvinner från det här jordelivet, andra kan lära och föra kulturarvet om Dannemora kyrkas kalkmålningar vidare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!