Så blir äldreomsorgen – efter valet

Östhammar har länets äldsta befolkning och det märks på de lokala partierna. Här är partiernas viktigaste vallöften på äldreområdet.

I dag har kommunen fem äldreboenden, ett är Edsvägen 16 i Östhammar. Nästan alla partier vill att det byggs fler äldreboenden eller senior- och trygghetsboenden efter valet.

I dag har kommunen fem äldreboenden, ett är Edsvägen 16 i Östhammar. Nästan alla partier vill att det byggs fler äldreboenden eller senior- och trygghetsboenden efter valet.

Foto: Pär Fredin

Östhammar2022-08-18 12:00

Valet 2022

Alla partier vill öka personalkontinuiteten och majoriteten är öppna för att införa en gräns för hur många anställda en brukare i hemtjänsten ska behöva möta.

Socialdemokraterna går till val på att anställa fler undersköterskor och sjuksköterskor i äldreomsorgen. S vill även ta bort delade turer inom äldreomsorgen – ett löfte man delar med V. 

V vill också införa heltidsgaranti för alla anställda och verka för att äldreomsorgen ska drivas av kommunen, inte av privata aktörer. I dag finns i kommunen en privat aktör inom hemtjänsten.

Centerpartiet vill garantera fort- och vidareutbildning för all vård- och omsorgspersonal. C vill även arbeta för att utveckla fler service-, trygghetsboenden och andra mellanformer av äldreboenden.

Alla partier till höger vill slopa den så kallade minuttaxan. 

– Vi tror att när vi hittar en modell där personal trivs, och de äldre känner sig omhändertagna efter behov, inte minut, kommer vi vara en kommun där man vågar bli gammal, säger Sabina Stål (KD).

undefined
Sabina Stål (KD) beskriver den så kallade minuttaxan som ett "gigantiskt problem" och vill att de äldre i större utsträckning som möjligt ska få välja vilket äldreboende de ska bo på.

Kristdemokraterna vill även ha fler seniorboenden, införa en äldreboendegaranti för alla över 85 år, öka personaltrivseln, utreda den höga omsättningen av enhetschefer samt öka valfriheten genom att varje äldreboende ska ha blandad kompetens.

Lokalpartiet Boa vill minska administrationen och öka personaltätheten. Liberalerna lovar bättre arbetsmiljö.

– Detta kan ske genom stärkt nära ledarskap men också högre krav på de anställda som exempelvis språkkrav, undersköterskeutbildning eller självstyrande mindre arbetsgrupper, säger Julia Carlström (L).

undefined
Julia Carlström (L) vill öka kvaliteten inom hemtjänst och äldreomsorg genom att satsa på arbetsmiljön för de anställda.

Moderaterna vill verka för att varje brukare ska ha ”sin egen” hemtjänstpersonal genom mindre arbetslag och bestämda geografiska områden. M vill även minska avståndet mellan anställda och chefer och möjliggöra etablering av nya boendeformer.

Sverigedemokraterna kommer att arbeta för ett trygghets- eller äldreboende på Gräsö, sätta stopp för "opålitliga elbilar" i hemtjänsten och införa språktest för personal.

– Äldrevården ska inte vara ett integrationsexperiment där våra äldre utsätts för personal de inte kan göra sig förstådda med, säger Ylva Lundin (SD).

undefined
"En bra lön och rimliga arbetsvillkor måste därför vara kommunens erbjudande till personalen" säger Ylva Lundin (SD).

Miljöpartiet vill se ett större utbud av olika former av boenden, öka antalet anställda och de anställdas inflytande över sin arbetssituation. MP vill även utveckla boenden för personer med långvarig psykisk funktionsnedsättning och öka valfriheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!