"Partierna har gaddat ihop sig"

Högt och lågt, stort och litet, hit och dit. Men helst hit med så mycket som möjligt. Utom vargen. Det var intrycket vid valdebatten som hölls i Norrskedika bygdegård norr om Östhammar på torsdagskvällen.

Renée Pousette (i mitten i första raden) ifrågasatte kommunpolitikernas beslut att göra om Snesslinge skola till F3-skola.

Renée Pousette (i mitten i första raden) ifrågasatte kommunpolitikernas beslut att göra om Snesslinge skola till F3-skola.

Foto: Josef Nylén

Östhammar2010-08-20 14:32

Just nu trappar de politiska partierna upp sitt kampanjande inför valet, och det ordnas debatter om lokala frågor runt om i kommunerna i Uppsala län. Alla politiker gör vad som står i deras makt för att locka väljarna att lägga sina röster just på deras parti. I olika grad hemfaller företrädarna åt vad som ibland kallas populism av de mer försiktiga, som anser att man aldrig ska lova mer än man kan hålla.
Men vem vet vilka löften som är hållbara? Kan man egentligen veta det innan man har gett ett parti chansen? Helt säker kan man förstås aldrig vara, men de flesta har nog ändå en rätt god känsla för vad som är realistiskt och rimligt och vad som är rena fantasierna. Dessutom kan man ju alltid titta i backspegeln och se vad det blivit av tidigare vallöften. Sedan är det förstås svårare för mindre partier att få igenom sina förslag.

I Norrskedika bygdegård försökte den lokala utvecklingsgruppen, under ledning av moderatorn Lennart Johansson på torsdagskvällen få veta vad partiföreträdarna ville åstadkomma i en rad lokala frågor. Vägar, tomter, skolor, skatter och till och med vargar var på tapeten. Flera av åhörarna vittnade i pausen om att det kändes svårt att välja parti den här gången. ”Alla är ju så överens, tycker jag det låter”, sade en person. ”Partierna går in i varandra” sade en annan. Ytterligare andra använde ännu starkare ord och ifrågasatte likriktningen i skolfrågan. Partierna har kommit överens om att lägga ned bygdeskolorna i Film och Morkarla och att krympa ned skolorna i Snesslinge, Ekeby och på Gräsö till F3-skolor. Skolnedläggningsfrågan blev ingen valfråga, vilket retar Renée Pousette som har två barn, åtta och tio år gamla.
– Partierna har gaddat ihop sig så vi har inget att välja på. Jag förstår att man inte kan behålla alla skolor, men Snesslinge skola har ett sådant läge nära Forsmark att man borde satsa här. Skicka barn från Valö och Söderön hit i stället för till tätorterna.

Andra lokala frågor som blev omdebatterade gällde hur kommunen hanterar mark- och planärenden. Flera åhörare upplevde det som att kommunen helt och hållet prioriterar tätorterna, men fick mothugg av partiföreträdarna som pekade på att man just nu har ett samråd för tio nya tomter i Norrskedika.  Däremot deklarerade man i panelen att det inte var aktuellt att köpa ny mark för exploatering i Norrskedika, av ekonomiska skäl. Privata initiativ från stora markägare för att skapa nya tomter uppmuntrades dock. Frågor om att skapa en gång- och cykelväg vid den hårt trafikerade väg 76 som går rakt genom samhället besvarades med vaga löften om att försöka ligga på Trafikverket i frågan. Funderingar om bensinskatten, vargens vara eller icke vara och elprisets utveckling när kärnkraften går så dåligt besvarades med hänvisningar till riksdagspolitiken.

Jaha, ska man välja sofflocket då kanske? Eller något obskyrt parti som riktat in sig på en fråga som egentligen inte har mycket med kommunpolitik att göra? Liksom för att visa sitt missnöje? Ja, uppfattar man att något verkligen blir bättre på det sättet, så visst. Annars kan man bemöda sig att hänga med i den valbevakning som medierna ägnar sig åt ända fram till valdagen den 19 september eller läsa partiernas lokala valprogram på deras respektive hemsidor. Valet är faktiskt ditt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!