Paris har blivit en småort

Paris har gått och blivit en småort. Ja, inte Frankrikes huvudstad förstås utan Paris utanför Norrtälje. Före 2005 var det inte ens en egen ort, bara en samling hus ute på landet. Men nu ökar antalet småorter i hela landet och så även i Uppland.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Östhammar2007-05-12 00:01
- När jag var så här stor, säger Björn Wall och måttar med handen en meter över marken.
- Då var det bara tre gårdar här.
Han sitter i vårsolen utanför sin ombyggda lada och rensar nyfångad strömming. I Paris har han bott nästan hela sitt liv. Han kan berätta hur de första sommargästerna kom på 50-60-talet och hur den lilla orten sedan dess växt i sakta och säker takt. Att det nu gått och blivit en småort är ingenting den infödde rospiggen höjer märkbart på ögonbrynen åt.

Anledningen till den plötsliga upphöjelsen är att Statistiska centralbyrån (SCB) nyligen studerat koncentrationer av hus runt om i landet med hjälp av flygfotografier och uppgifter om vilka som är skrivna på fastigheterna. I Paris räknade man till 67 personer och därmed uppfylls kriterierna för en småort, en plats med minst 50, men mindre än 200 åretruntboende. 200, eller fler och man räknas i stället som tätort.
Statistiken visar att det över hela vårt avlånga land poppat upp nya småorter likt maskrosorna i gräsmattan. År 2 000 fanns det 2479 småorter. Fem år senare hade antalet blivit 397 stycken fler.
- Vi ser det här som något av en ny trend. Folk tycks vilja flytta ihop ute på landet, säger Bo Justusson på SCB.
Trenden märks bland annat i Uppsala län som fick 16 stycken fler småorter. I Stockholms län ökade antalet med 32 och i Västmanlands län 4.

I glesbygdslänen kan det ibland handla om att tätorter helt enkelt tappat invånare och börjar räknas som småorter i stället, menar Wolfgang Pichler på Glesbygdsverket. Men när det gäller UNT:s spridningsområde rör det sig om mycket små samhällen som vuxit till sig.
- Intresset för tätortsnära landsbygd ökar. Det är ofta ett krav att det måste ligga i närheten av en större stad när det gäller både karriärmöjligheter och tillgång till service. Samtidigt vill man gärna ha de positiva aspekterna av landsbygdsboende, säger Wolfgang Pichler.

Nya områden utanför städerna byggs ut och fritidshusområden omdefinieras till småorter när allt fler blir fastboende.
Precis så är det med Paris som ligger granne med Wien och Harka. Härifrån är det bara nio kilometer till Norrtälje och några hundra meter till havet. På Anna Carlssons tomt på Parisängsvägen 1 blommar påskliljorna och det är gott om utrymme till närmsta granne.
- Just att det är på landet men ändå så nära till Norrtälje var det vi föll för när vi letade hus. Dessutom är det bara 300 meter till stranden, berättar hon som är Parisbo tillsammans med man och tre barn sedan tio år tillbaka och har koll på utvecklingen.
- Största anledningen till att Paris blir större är nog att många flyttar ut till sina fritidshus och det är ofta äldre par.

Men på senare år har det kommit en hel del barnfamiljer också. Och att förändringens vindar dragit fram över hennes hemtrakt är något Anna Carlsson ser positivt på.
- Jag tycker om mycket folk och liv och rörelse. Det enda hindret är väl vattenbristen. Det får inte gå så långt att det förstör vår vattenkvalitet.
Även grannen Jimmy Rohdin som är pappaledig med barnen Elliot och Fanny den här dagen, har känt av de senaste årens inflyttning.
- Det här har blivit ett populärt område, absolut. Tidigare var det alldeles öde på vintern men nu är det folk som rör sig här då också, säger han.

Fast vad det egentligen innebär att klassas som en småort är inte så lätt att få svar på.
- Sett från vår sida är det naturligtvis en statistisk enhet men det här ger ju också en möjlighet för kommunerna att se var det finns en koncentration av hus utanför tätorterna. Det kan i sin tur leda till förbättringar när det gäller kollektivtrafik och service. Sedan kan det också innebära att ortens namn placeras ut på nya kartor något som ofta är väldigt viktigt för folk, säger Bo Justusson på SCB.

Fotnot: SCB:s definition på en småort är en plats med sammanhängande bebyggelse med högst 150 meter mellan husen och 50-199 åretruntboende. Tätorter ska bestå av sammanhängande bebyggelse med högst 200 meter mellan husen och minst 200 invånare, och minst 50 procent av husen ska ha permanentboende.


Exempel på platser som vuxit till småorter i Uppland 2005:

Norrtälje: Grovsta, Harka, Hysingsvik, Kaggeboda, Källsmora, Libby, Midsjö, Svensboda, Vika, Vreta, Västanvik, Paris, Hysingsvik.

Sigtuna: Holmen, Krogsta.

Uppsala: Drälinge, Gunggräna, Häggeby, Lill-Moga, Marsta, Persborg, Selknä, Oppgården.

Knivsta: Eda, Lingsberg.

Heby: Kerstinbo, Vansjö fritidsområde

Håbo: Måttan

Enköping: Hammarsudd, Ryssbo+Prinsbo, Mariedal.

Kommuner med oförändrat antal småorter 2000-2005: Östhammar, Tierp och Älvkarleby.


Källa: SCB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!